Енергийни експерти: Тежките условия за АЕЦ "Белене" отсяха само големите играчи

Ще отстъпим от заявените позиции, смята проф. Атанас Тасев

Надеждни ли са компаниите, които се включиха с оферти за стратегически инвеститори в АЕЦ "Белене" и има ли опасност за поскъпване на тока заради прекратяване на договорите с централите "Марица" - темите коментираха в предаването "Още от деня" на БНТ Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Благодарение на това, че са обявени тежки условия за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", са останали само големите играчи. С идването на Тръмп на власт бяха въведени строги рестрикции. Участието на "Дженерал електрик" косвено потвърждава, че Държавният департамент не противоречи на участието в този смесен проект. Моето мнение е, че ще отстъпим от заявените позиции, защото в началото на едни преговори обикновено се поставят тежки условия, за да има възможност за маневриране. Държавата няма докрай да отстоява тази твърда позиция", заяви проф. Атанас Тасев.

Миналата седмица правителството даде мандат за преговори с "Контур Глобал" с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия. Според експертите обаче няма опасност от повишаване на цената на тока.

"Българската икономика и в частност Българският енергиен форум са натоварени с непосилни ангажименти през последната година и от това ще има ефект", смята Христо Казанджиев. По думите му няма да бъде прекратено изкупуването на ток от електроцентралите, докато са валидни договорите и докато самите инвеститори не решат да напуснат България.

По въпроса за кризата с петрола след атаката с дронове в Саудитска Арабия експертите заявиха, че поскъпване на цените може да бъде отчетено след 9 месеца.