Министър Петкова разпореди проверка в "Булгаргаз" заради претенциите да вдигне цената на газа

енергийният министър Теменужка Петкова

енергийният министър Теменужка Петкова

На прага на изборите се разбра, че държавната компания "Булгаргаз" предлага от началото на април природният газ да поскъпне значително - с 13 на сто. Предложението дори вчера бе разгледано от енергийния регулатор на открито заседание.

Днес от Министерството на енергетиката посочват, че от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране е констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от "Булгаргаз" ЕАД разходи за доставка на природен газ. Вследствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за месец април 2021 г. в качеството му на обществен доставчик е намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход.

Заради това представители на Министерството на енергетиката и "Български енергиен холдинг" ЕАД, в чиято структура е газовият доставчик, от днес започват проверка на дейността на "Булгаргаз" ЕАД за 2020 г. В нейния обхват ще влязат и реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за април тази година.

Причината за исканото поскъпване пък е това, че преди година във формулата, по която се определя цената на газа за вътрешния пазар, бе включена и пазарната компонента. А през февруари поскъпването на природния газ на международните пазари е с около 20%.