Епидемиолог: Вълна от ковид-заразата можем да очакваме след три или четири седмици

И младите, и децата са еднакво рискови, когато са заразени

Изводът от данните за разпространение на вируса е, че ваксините работят. Нисък процент на смъртност имаме при напълно ваксинирани лица, като предполагаме, че е свързано с особености на имунната система. Важно е и как са съхранявани ваксините. Това коментира в ефира на Би Ти Ви д-р Кристина Бацелова, епидемиолог.

Тя посочи, че има три основни групи, които са уязвими по отношение на заразата. Така наречените нонреспондари – група хора, които не отговорят на ваксините, лица, които имат заболявания, създаващи проблем с имунната система и хората над 75 години. 

По думите на д-р Бацелова у нас се правят хаотични изследвания за антитела, които не дават ясна картина дали ни предпазват от заболяването. 

Имаме много притеснения след старта на учебната година, заради малкия брой ваксинирани учители и деца. Практиката показва, че може да се появят епидемични взривове, а после заразата да се пренесе в семействата и в работните колективи. Вълна от заразата можем да очакваме след три или четири седмици, прогнозира специалистът. 

Делта вариантът се разпространява много по-лесно и е по-заразен. Младите хора приемат много голям товар от вируса, което води до по-тежко протичане на вируса. Децата също са определено рискова група – по-трудно е да се пазят и по-дълго време прекарват в колективна среда, посочи д-р Бацелова.