Епидемиолог: Има 13-15 пъти повeче заразени спрямо периода преди месец

„Малко трябва да се дръпнем назад, малко да изчакаме, малко да се смирим, иначе няма как да стане.“ Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР епидемиологът проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ в Медицинския университет в Пловдив. Най-важен е самоконтролът. Трябва да има цивилизованост и здравна култура, изтъкна проф. Стоилова в коментара си по епидемичната ситуация в момента.
„Би могло да се каже, че е някаква вълна, много по-голяма от това, което наблюдавахме при много рестриктивните мерки през пролетта.“

Социалният импакт фактор на всяка епидемия е много висок. Затова и противоепидемичните мерки трябва да бъдат ефективни и изпълними. Нашите би следвало да бъдат изпълними, посочи епидемиологът. Маските нямат алтернатива, те пазят, макар не 100%, каза още Йорданка Стоилова.

В последния месец, се отчита 13-15 пъти по-висок брой заразени спрямо периода преди един месец, отбеляза проф. Стоилова, според която имаме средно тежки мерки.

Едновременно, съвкупно участие и интерференция на Covid-19с грипен вирус няма да се получи, прогнозира проф. Йорданка Стоилова. Може би ще има единични случаи, при които ще се изолират и двата, допълни тя. „Такова наслагване според мен, с последици, надеждата ми е, че няма да е често.“

„Интересно е дали Covid-ът може да потисне сезонния грип“, отбеляза още епидемиологът.