Ердоган като Саладин: Европа иска да възобнови кръстоносните походи срещу исляма

След всичките тези години те искат да възобновят кръстоносните походи срещу исляма, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с реакциите на европейските страни, особено във Франция, съобщи в. „Сабах“.

„Не е нужно дори да казвам нищо за тези „непочтени“ хора, които се осмеляват да се подиграват на нашия пророк чрез така наречените карикатури“, каза президентът.
"Ние сме нация, която уважава не само собствената си религия, но и ценностите на другите религии. Наашите ценности са взети на мушка ", добави той.

В сряда Турция обеща да предприеме "правни и дипломатически действия" заради карикатура във френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо", подиграваща се на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
"Уверяваме нашия народ, че ще бъдат предприети необходими правни и дипломатически действия срещу тази карикатура", се казва в изявление на турското председателство. Минути по-късно прокуратурата в Анкара започна разследване на публикацията.

Карикатурата на първа страница на „Шарли Ебдо“ предизвика ярост в Турция.

Рисунката показва турския лидер по тениска и гащи, как пие с от консерва със сламка и е запретнал хиджаба на слугиня, която е с гръб към него, разкривайки голите й задни части. "О, пророкът!", възкликва персонажът, докато заглавието на карикатурата е „Ердоган: насаме той е много забавен“.

Турското президентство осъди "провокативните действия и ужасната карикатура на „Шарли Ебдо“, които не могат да представляват нищо друго освен мръсното тресавище на "враждебност срещу турците и исляма ", в което Европа потъва всеки ден малко повече"./БГНЕС