Ердоган: Турция скоро ще остави COVID-19 зад гърба си

Тайип Ердоган

Тайип Ердоган

Турция скоро ще преодолее пандемията от COVID-19 със своята масова кампания за ваксинация, заяви президентът на страната, цитиран от Анадолската агенция.

Реджеп Тайип Ердоган присъства на онлайн събитие за отбелязване на Деня на бащата и отговори на въпроси на млади хора от цяла Турция.

В отговор на въпрос за пандемията и кога тя ще приключи, Ердоган каза, че Турция изпреварва останалите страни във всичко - от здравните услуги до обществената безопасност от началото на пандемията.

„По времето, когато доставянето на ваксини беше много трудно, ние следвахме бърз график за ваксинация благодарение на връзките, които направихме своевременно. Имаме и някои неуспехи, но успяхме да преодолеем някои закъснения. В момента сме в добра форма. Надявам се скоро да преодолеем това бедствие“, каза той.

Ердоган заяви, че тестовете на произведена в Турция ваксина продължават и целта е производството да започне до септември-октомври.

„В момента степента на заразяване е спаднала сериозно. Но трябва да намалим този процент още. Броят на случаите е около 5000 на ден. Смятаме, че това е твърде много. Броят на ежедневните смъртни случаи е около 50. Ние не искаме това “, каза Ердоган.

„Надяваме се, че и двата показателя ще спадат драстично: новозаразените до двуцифрени стойности, а починалите - до едноцифрени“, каза той, добавяйки, че ваксинацията е най-добрият инструмент за постигане на такъв резултат.

Отговаряйки на въпрос за анти-ваксърските настроения в страната, Ердоган призова за уважение към науката, като каза: „Невъзможно е да се отрече науката. Всеки човек от нашата нация трябва да знае, че има достъп до ваксини, който милиарди хора по света нямат”.