Ердоган плаши с бежанци ЕС, ако му се меси в акцията срещу Сирия

Турският президент не искал да представят атаките му като нашествие

Тайип Ердоган

Тайип Ердоган

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към страните му, ако продължава да критикува военната офанзива на Анкара в Сирия, предава AFP.

„Здравейте, ЕС, събудете се. Казвам го отново: ако се опитате да представите нашата операция там като нашествие, задачата ни ще е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", увери Ердоган в реч пред парламента в Анкара.
След няколко дни на напрегнато очакване и различни спекулации, в сряда държавният глава на Турция обяви началото на нова, трета по ред операция на Анкара в Северна Сирия под името „Извор на мира“.

„Турските въоръжени сили, заедно със „Сирийската национална армия"(СНА), започнаха операция „Извор на мира“ срещу „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Ислямска държава", обяви Ердоган. Съгласно думите му, целта на новата операция на турските въоръжени сили е „унищожаване на терористичния коридор, който те се опитаха да създадат по границата на републиката, както и постигане на мир и стабилност в региона". Операцията започна с удари на турските военновъздушни сили по позициите на кюрдските формирования, след което бе даден старт на наземната операция.

Турция вече проведе две военни операции в Сирия: „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“. Правителството на Ердоган предупреди по-рано, че може да започне нова военна интервенция в Северна Сирия, след като американските войски по-рано обявиха изтеглянето си от региона. Международната общност посрещна новината критично. Европейският съюз призова Турция незабавно да преустанови действията си. Отвъд океана президентът на САЩ Доналд Тръмп определи операцията като „лоша идея“, а държавният секретар Майк Помпео увери, че с решението си за изтегляне на американските войници Вашингтон не е дал „зелена светлина“ за военна намеса на Турция. Иран и Саудитска Арабия също осъдиха операцията на Анкара.