ЕС е готов за нови санкции срещу Русия

Това е нашето оръжие срещу агресора, подчерта еврокомисар Марейд Макгин

Единственото ни оръжие срещу войната в Украйна са санкциите и не е изключено да има още подобни мерки. Това обяви еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес пред комисията на Европейския парламент по икономически и парични въпроси.

Тя отбеляза, че въведените досега санкции срещу 1100 руски граждани и 100 руски организации обхващат и криптовалутите. И напомни, че в ЕС все още липсва законодателство за разширено наблюдение на сделките с криптовалути, съобщи БТА.

Някои държави от ЕС не са достатъчно подготвени за санкциите, обмисляме начини за въвеждане на трайна система за преодоляване на подобни трудности, посочи Макгинес. По нейните думи европейските санкции предполагат частните дружества също да преосмислят деловите си отношения с Русия.

Еврокомисарят предупреди, че догодина достъпът до зърно може да се влоши допълнително, както и че цените на храните и торовете днес изглеждат непредсказуеми. Макгинес посочи, че може да се наложи да се търси място за съхранение на следващата украинска реколта извън Украйна.

Възмутително е умишленото унищожаване на храна и преднамереното прекъсване на достъпа до храна за уязвими хора, заяви еврокомисарят по повод руския обстрел по плодородна земя и взривяването на зърнени складове в Украйна. По нейните думи по този начин ужасът може да излезе извън украинските граници с предизвикването на глад в някои държави.

Събитията, свързани с Украйна, няма да повлияят добре на глобализацията. Според еврокомисаря в икономиката и финансите може да се очаква раздробяване.