ЕС изправен пред риск да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

151 са проектите, които ще анализира Комисията за промишленост на Европарламента

ма риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекта. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys, цитирано от EurActiv.

Комисията за промишленост на Европейския парламент ще реши на 22 януари дали да отхвърли или да одобри списък от енергийни проекти, които отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.

Така наречения четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес (PCI) беше представен от Европейската комисия на 31 октомври. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи.

Но проучването на Artelys за Европейската климатична фондация казва, че "повечето" от 32-та газови проекта в списъка на PCI може да са "ненужни". "Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ в съюза, дори при екстремни случаи на прекъсване на доставките", твърди проучването. И прави извод, че от гледна точка на сигурността на доставките проектите са ненужни и са потенциално свръхинвестиране на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски публични средства.

Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който може да покрие до 50% от разходите за проект.

Artelys са направили редица проучвания за газовата индустрия и имат привилегирован достъп до данни от бизнеса. Консултантската компания оценява разходите за 32-те газови проекта на 29 милиарда евро.

Клод Турме, министър на енергетиката на Люксембург, каза, че това не би било разумно използване на парите на данъкоплатците в ЕС. "Рискуваме да изхарчим 29 милиарда евро за бъдещи многократни активи, като в същото време заключваме енергийната ни система в зависимост от изкопаемите газове за следващите 40 години", заяви той и призова Европа да даде приоритет на инвестициите за възобновяема енергия.

Паскал Канфин, френски депутат, председател на комисията по околна среда в парламента, призова ЕК да преразгледа списъка. "Ако следваме цифрите, посочени в доклада на Artelys, това би означавало, че за всяко евро, дадено на Фонда за справедлив преход, комисията ще е готова да даде 4 евро за финансиране на газови проекти", отбеляза той.

Комисията "Юнкер" защити списъка с аргумента, че той отразява "нарастващата роля на възобновяемата електроенергия в енергийната система и необходимостта от подсилване на мрежите, които дават възможност за интеграция на ВЕИ и повече трансгранична търговия".

Вече обаче има нова ЕК, чийто председател обеща да превърне Европа в "първия в света неутрален за климата континент до 2050 г." До края на март се очаква Урсула фон дер Лайен да представи Закон за климата, чиято цел е да постигне това. И това може да има последици за енергийните проекти, отговарящи на изискванията за финансиране от ЕС.

"Списъкът на проектите от общ интерес, предложен от комисията "Юнкер", не е съгласуван с нашите климатични цели, нито с резолюцията на парламента за "Зелената сделка", каза Мартин Хойск, член на Европейския парламент от групата "Обнови Европа". "Това е един от първите тестове за комисията на Фон дер Лайен, който ще покаже, че тя приема сериозно Европейската зелена сделка и Парижкото споразумение", допълни той и призова ЕК спешно да преразгледа както критериите за PCI, така и самия списък.

Защитниците на газови проекти казват, че те са необходими от съображения за сигурност на доставките. Четвъртият списък на PCI е съставен въз основа на прогнозите за предлагането от оператори на газови и електрически мрежи, обясни Джеймс Уотсън, генерален секретар на индустриалната асоциация Eurogas. "Въпросните проекти имат достойнства и трябва да се смятат за необходима част от енергийната инфраструктура на ЕС", каза той за EURACTIV. По думите му списъкът "отразява нуждите на държавите членки да завършат и интегрират енергийните си пазари".

Очаква се само зелените и левите да гласуват против четвъртия списък на PCI при гласуването му в парламентарната комисия, прогнозира източник от Брюксел. Той посочи, че депутатите ще гласуват само целия списък, а не отделни проекти. А те, изглежда, не желаят да отхвърлят изцяло списъка, защото това също би мотивирало раздробяването на проектите за взаимно свързване на електричество. Те се смятат за необходими за развитието на възобновяеми енергийни източници, допълни източникът.

Прогнозата е, че членовете на ЕП ще приемат резолюция с искане комисията да преразгледа списъка в светлината на Европейската зелена сделка.

Списъкът ще бъде гласуван от Европейския парламент в средата на февруари.