ЕС може да отдели четири милиарда долара за мигрантите в Турция

По отношение на срещите на върха на лидерите на Европейския съюз, дипломати казват, че блокът обмисля да отпусне 3,5 милиарда евро (4,18 милиарда долара) за Турция, която продължава да приема около 4 милиона бежанци, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитиран от "Фокус"

Общият пакет от 5,77 милиарда евро за Турция, Йордания, Ливан и Сирия, предназначен за хуманитарни проекти, а не за правителства, има за цел да предотврати нов приток на бежанци в ЕС и да спечели време, докато 10-годишната гражданска война в Сирия в крайна сметка приключи.

Турция е приютила четири милиона сирийски бежанци и е похарчила над 40 милиарда долара (345 милиарда TL) за предоставяне на основни услуги и иска средствата от ЕС да бъдат изплатени директно на правителството в Анкара.

Очаква се 27-те лидери да подкрепят предложението за финансиране от Европейска комисия на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Въпреки това, за разлика от предишния кръг от 6 милиарда евро финансиране, който беше частично платен директно от правителствата на ЕС, парите ще идват изцяло от общия бюджет на ЕС и затова Европейският парламент ще трябва да даде своето одобрение.

Това вероятно ще отвори сложния дебат на ЕС за отношенията с Турция, която евродепутатите отдавна обвиняват в ограничаване на медийните свободи и вкарването в затвора на опозиционни активисти без справедлив процес - неща, които Турция отрича .

Съгласно първоначалната миграционна сделка през март 2016 г. Турция се съгласи да приема обратно всички мигранти и бежанци, които преминават през Егейско море, за да влязат незаконно в Гърция, включително сирийци, в замяна на повече средства. От своя страна ЕС обеща да премахне изискването за виза за турци, посещаващи Европа, и да ускори кандидатурата на Анкара за присъединяване към блока, въпреки че преговорите от години са в застой.

Лидерите на ЕС в четвъртък ще се стремят да ги съживят, предлагайки на Анкара "готовността на ЕС да се ангажира с Турция ... за засилване на сътрудничеството в редица области от общ интерес", се казва в проект на окончателното изявление на срещата на върха, видяно от Reuters.

Във връзка с това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че ЕС трябва да актуализира миграционната сделка, подписана с Турция през 2016 г.

"Важно е да продължим да подкрепяме Турция, тъй като там живеят 3,7 милиона сирийски бежанци, някои от които са в Турция от 10 години", каза фон дер Лайен пред репортери в рамките на посещение в Берлин.

В понеделник германският външен министър Хайко Маас отправи подобен призив, когато той настоя ЕС да актуализира мигрантската си сделка с Турция, подчертавайки важността на по-нататъшното финансиране.

„Нуждаем се от актуализация на нашето миграционно сътрудничество с Турция“, каза Маас в вестник Die Welt в материал, публикуван в понеделник.