Кремълска хибридка: ЕС няма да воюва за САЩ при сблъсък с Русия

снимка: pogled.info

снимка: pogled.info

Съединените щати изведнъж се убедиха, че ако се стигне до реален конфликт с Русия, Америка ще трябва да се бори сама срещу нея. Така започва преводна статия в изданието „Поглед инфо“.

Докато руските войски бяха в казармите и на местата си за постоянно разполагане, Съединените щати и НАТО по суша, въздух и море гордо демонстрираха решителност, войнственост, солидарност и високи бойни способности. Но веднага след като Русия, заедно с Беларус, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Армения и Индия, започнаха да провеждат ученията „Запад 2021“, всички американски съюзници в Европа изчезнаха някъде. 

С една дума, съюзниците са съюзници докато не им замирише откъм Русия малко на изгорял барут и сажди от танкови дизелови двигатели. Тогава САЩ в Европа изведнъж се оказват напълно сами.

Може ли Европа да обърне гръб на САЩ в един конфликт с Русия или това е поредна хибридна атака на Москва, с цел да сее съмнение и раздори в НАТО?

"Запад 2021", което започна на 10 септември, броени дни преди изборите в Русия, бе най-мащабното съвместно военно учение между Русия и Беларус. Маневрите по сценарий трябваше да оттренират отговор при военна агресия срещу "Съюзната държава". Общият брой на участниците в тях бе над 200 000 души. "Запад 2021" в същото време бе много по-различен, защото по време на учението се залага повече на бойните роботи и дроновете, както и на изпитания на редица подобрени бойни системи. Без никакво съмнение "Запад 2021" демонстрира бойната готовност на Русия за мащабен конфликт. 

Маневрите, проведени близо до границата с ЕС, естествено породиха безпокойство сред някои страни от НАТО. При тези обстоятелства НАТО остро реагира, изтъквайки в своя позиция, че маневрите "Запад 2021", които следват струпването на руски войници по границите на Украйна тази година, увеличават риска от инцидент или грешна преценка, което може да доведе до криза.

"Това, което видяхме преди, е, че броят на войниците, участващи в ученията, значително надвишава обявените 12 700 ", отбеляза шефът на Алианса Столтенберг и призова Москва да изпълни задълженията си съгласно Виенския документ, международно споразумение, уреждащо военните учения в Европа.

В тази връзка във всички изявления на лидерите на  НАТО се демонстрира увереността, че евроатлантическият военен блок е по-силен от всякога и благодарение на усилията на САЩ той става още по-силен и по-мощен. Доказателство за това е фактът, че колективният Запад значително увеличи броя и разнообразието на провежданите военни учения, а също така възроди някои от предишните им мащабни серии. Именно през лятото на 2021 година бяха организирани мащабните учения на Алианса „ Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender 21“, които се проведоха в периода май-юни, и бях под командването на Сухопътни войски на САЩ за Европа и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. 

Повече от очевидно е, че от политическа гледна точка европейските страни, влизащи в Алианса, се държат като бойни коне, готови винаги да се отзоват щом чуят звук на полковия рог. Доказва го и проектодокладът, който  евродепутатите обсъдиха и предварително съгласуваха, в която е заложена новата стратегия за „сдържане на Русия“. А тя напълно съответства със стратегията на САЩ, който не веднъж обявява, че най-голямата заплаха за Америка е именно Русия.

Докладът на ЕС бе официално приета и независимо от донякъде препоръчителния му характер, самото му съществуване потвърждава високия боен дух на „европейската общност“ и пълната решимост на държавите членки в НАТО – образно казано -  „да се борят срещу Русия буквално до последния патрон“. Както следва от текста на документа - „с цел да се предотврати намесата ѝ в делата на източните и южните съседи на съюза“. В тази своя решимост и категоричност едва ли Европа би изоставила своя най-силен съюзник САЩ при един реален конфликт с Русия, най-малкото от солидарност и необходимост да защитят своя авторитет като натовски държави. 

В този ред на мисли, твърдения, че ЕС няма да воюва за САЩ при един реален конфликт с Русия, е цинична манипулация, която цели едно – да бъде вбит клин  и бъде разколебано единството на НАТО, да сее съмнение за лоялността на САЩ у държавите членки, пораждайки противоречия и конфликти сред тях, които не са в ничий друг интерес, освен на Русия.