ЕС предупреди: Забавянето на Pfizer рискува ваксинационната програма

Надеждността на ваксинационните програми е застрашена, заявиха европейските правителства, след като американската фармацевтична компания Pfizer обяви временно забавяне на доставките на ваксините срещу COVID-19.

Препаратът, разработен от Pfizer и германския партньор BioNTech, започнаха да се доставят в ЕС в края на декември, но на среща тази седмица 9 от 27-те правителства на ЕС се оплакаха от „недостатъчни“ дози, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС. 

Първоначално Pfizer заяви, че доставките вървят по график, но днес обяви, че ще има временни затруднения с пратките в края на януари до началото на февруари, причинени от промени в производството за повишаване на капацитета.

„Тази ситуация е неприемлива“, заявиха министрите на здравеопазването и социалните въпроси ан шест държави от ЕС в писмо до ЕК.

„Това не само влияе на планираните графици, но и намалява доверието в процеса на ваксинация“, заявиха министрите на Швеция, Дания, Финландия, Литва, Латвия и Естония.

Германия, - най-големият купувач на ваксината Pfizer/BioNTech в Европа, нарече решението изненадващо и изрази съжаление за него. Канада заяви, че също е засегната, тъй като доставките за странаат идват от фабрика на Pfizer в Белгия.

„Това е временно забавяне и ние продължаваме разполагаме с достатъчно количество одобрени ваксини за всички, които желаят да се ваксинират до края на септември 2021 г.“, каза министърът на обществените поръчки на Канада Анита Ананд.

По-рано Норвегия и Литва съобщиха, че компанията намалява доставките в цяла Европа. "Това, което искаме, е Pfizer/BioNTech да възстанови доставките си по договорения график", заяви пред Ройтерс литовският министър на здравеопазването Арунас Дулкис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Pfizer я е успокоил, че доставките, планирани за ЕС през първото тримесечие, няма да се забавят.

От Pfizer уверяват, че променитеосигурят значително увеличение на дозите в края на февруари и март.