ЕС премахва митата в търговията с Виетнам

Европа се стреми да осигури достъп до 95 милиона потребители

Европейският съюз ще ратифицира договора за премахване на всички вносни мита в търговията с Виетнам в неделя, съобщиха от Европейската комисия, предава AFP.

Споразумението е договорено през декември 2015 година, но страните-членки на Съюза го одобриха едва в сряда на министерската среща.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще пътува до Ханой през почивните дни за подписване на споразумението от страна на Виетнам, а ратификацията му от Европейския парламент се очаква по-късно през годината.
„Много съм доволен да видя, че държавите-членки дадоха зелена светлина на нашите търговски и инвестиционни споразумения с Виетнам“, каза Малмстрьом.

„Освен ясните икономически ползи, тази сделка има за цел също да засили зачитането на правата на човека, както и да защити околната среда и правата на работниците“.

Виетнам приветства споразумението като "важно" и „всеобхватно“.

"Инвеститорите от ЕС сега ще имат възможността да се възползват от нарастваща икономика като Виетнам," каза пред репортери в Ханой във вторник министърът на промишлеността и търговията Трън Туан Ан.

Търговията между ЕС и Виетнам представлява 50 милиарда евро (57 милиарда долара) в стоки и четири милиарда в услуги, а Европа се стреми да осигури достъп до 95 милиона потребители.