ЕС призова към сдържаност Израел и радикалните палестински групировки

ЕС смята, че Израел има правото да защити населението си

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Европейският съюз призова Израел и палестинските групировки да прояват максимална сдържаност при най-тежката ескалация на насилието в ивицата Газа от войната през миналата година досега. Същевременно ЕС признава, че Израел има правото да защитава своето население.

„Европейският съюз следи с голяма загриженост последните събития в и около Газа“, каза в изявление говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. „ЕС призовава за максимална сдържаност от всички страни, за да се избегне по-нататъшна ескалация и допълнителни жертви“, каза той. „Въпреки че Израел има правото да защитава своето цивилно население, трябва да се направи всичко, за да се предотврати по-широк конфликт, който би засегнал преди всичко цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и повече страдания.“

Днес Израел нанасе срещу Газа въздушни удари в отговор на изстреляните от палестински джихадисти 160 ракети срещу неговата територия. Палестинска въоръжена групировка отвърна с баражен ракетен огън.

Израел заяви, че е бил принуден да започне превантивна операция срещу "Ислямски джихад", тъй като е разполагал с данни, че групировката е планирала непосредствена атака след дни на напрежение по границата с Газа.

11-дневният конфликт през май 2021 г. между Израел и палестински радикали опустоши гъсто населената Ивица Газа и принуди безброй израелци да се втурнат към бомбоубежища. /БГНЕС, АФП