ЕС удвоява броя на обучаваните украински войници

Досега те бяха 15 000, планира се да станат 30 000

Европейският съюз ще удвои броя на украинските войници, които възнамерява да обучи, до 30 000, тъй като се стреми да засили отпора на Киев срещу Русия, заяви неназован европейски служител, цитирани от Франс пред, ДПА и френския вестник Le Monde.

Общността създаде през миналия ноември програма за украинските сили с първоначална цел за обучение на 15 000 души.

"Това ще бъде постигнато вероятно преди края на второто тримесечие на тази година и ще има нова допълнителна цел от още 15 000 украински войници, обучени от различни европейски държави", каза европейският служител, като добави: "Така че това ще доведе до 30 000 украински войници, обучени по тази схема."

Увеличената бройка, която ще бъде официално обявена на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев в петък, идва в момент, когато европейските съюзници засилват военната си подкрепа.

Няколко държави от ЕС обещаха да предоставят на Киев произведени в Германия танкове Leopard 2 и вече обучават украинските войски да ги използват. Не е ясно дали това обучение се покрива от цитираната по-горе програма на Европейския съюз.

Обучението се провежда в множество европейски страни, като седалището на програмата е в съседната на Украйна Полша. Държавите членки също така отделно са обучили въоръжените сили на Киев да използват оръжейните системи, които доставят западните съюзници.

Съединените щати, Великобритания и други международни поддръжници на Украйна освен това също са обучили хиляди войници.

Украйна отправи молба към своите съюзници да помогнат за укрепването на силите й на фона на изразените от Киев опасения от по-широка руска офанзива през пролетта, за да могат украинските войски вместо това да започнат контраатака. Ожесточените битки през зимата в източната част на страната, фокусирани около град Бахмут, взимат тежки жертви и от двете страни.

Украйна очаква по-ожесточени боеве през февруари и март, каза Андрий Юсов, представител на разузнавателната служба на Министерството на отбраната. Той посочи, че руските войски продължават да печелят територии, но с по-големи загуби от тези, понесени от Украйна.

Русия извърши пет въздушни атаки и шест ракетни удара, както и повече от 65 залпа от реактивни системи за залпов огън през изминалия ден, съобщи във "Фейсбук" генералният щаб на Украйна.

Украинските войски са отбили щурмове близо до осем населени места в Донецка област, съобщи още Генералният щаб.

Според украинската страна, Бахмут и околни села, както и град Огледар са подложени на непрестанен обстрел. Руските власти се опитват да напреднат и към Авдеевка и Лиман в Донецка област.