Етнолог: Кръщаваме децата си в духа на европейската традиция, станаха модерни имена, забранени по времето на соца

Петя Банкова

Петя Банкова

Етнологът доц. Петя Банкова коментира последните данни на най-популярните имена у нас за 2019 г. Най-често родителите са кръщавали момчетата Александър, Георги, Мартин, Димитър и Николай, а сред момичетата най-популярните са Виктория, Мария, Никол, Александра и София. 

"Българските граждани наричат децата си вече в духа на голямото европейско семейство. Поради историческата специфика, тенденциите се променят. Днес момичетата се кръщават Виктория, което значи победа. Защото днес жената е съвсем различна от времето на Найден Геров, който констатира, че най-популярното име през 19-и век е Рада. Тогава смисълът е бил "радост, да радва". Традициите се променят, но с имената няма да станем по-европейци. По модифициран начин и заобиколно чрез имената обаче отиваме там където ни е мястото", коментира пред БТВ доц. Банкова.

"Днес виждаме популярни имена като Габриела и Симона, които при комунистическия режим бяха забранени. Тогава не се позволяваше да се кръщават децата и с две имена като Анна-Мария, например. И тази мода обаче затихва, тъй като не е практично, особено при попълване на документи. Това се прави, за да няма обидени баби и дядовци. Все повече обаче младите хора заобикалят традицията и взимат само първата буква за името на детето. За да няма сърдити, момчетата често са кръстени на бащата. Тенденцията с кръщаването на героини от латиноамерикански сериали, особено през 90-е години, не беше само у нас, а и в цяла Европа, но и тя затихна", каза още доц. Петя Банкова. Тя допълни, че все по-рядко ще виждаме женски имена с наставка -ка, като Николинка, която вече е Никол и Цветанка. Етнологът обясни промяната с историческата епоха, в която навремето са кръщавали момиченцата Марийка, а не Мария.