Ето версиите за взрива на руската ракета "Буревестник"(ВИДЕО)

Версиите за инцидента и екологичните последици от аварията с ракетата "Буревестник" и други оръжия, които Владимир Путин обяви преди време в послание до Федералното събрание, обсъждат в ефира на Радио Свобода няколко специалисти. Това са експертът по ядрени технологии Валентин Гибалов, военният експерт Александър Голц и еколог, представител на фондация "Беллон".

Злополучният ракетен тест, завършил с експлозия, убила петима учени миналата седмица край Архангелск, Русия е включвал малък ядрен реактор, според високопоставен служител в института, където са работили учените.

Там се работи върху дребномащабни източници на енергия, които използват "радиоактивни материали, включително делящи се и радиоизотопни материали" за Министерството на отбраната и за граждански цели, коментира Вячеслав Соловьов, научен директор на института.

Загиналите са "национални герои и "елитът на Руския федерален ядрен център", обясни директорът на института Валентин Костюков във видео, което е публикувано на официален уебсайт.

"Сензорите на Росгидромет в град Северодвинск, на около 30 км от изпитателния полигон Ньонокса, където стана експлозията, отчитат повишение на гама радиацията между 4 и 16 пъти. В 6 от общо 8 измервателни станции в Северодвинск са отчетени норми над обикновеното", обясняват от администраацията в Северодвинск.