Иван Чакъров: Виетнамските общежития ще бъдат махнати от „Красна поляна“, има идея за ваканционно селище на тяхно място

Големи вериги също предлагат да построят свои магазини, казва пред Faktor.bg кандидатът за кмет на район „Красна поляна“ от ГЕРБ

Иван Чакъров

Иван Чакъров

Иван Чакъров е кмет на район „Красна поляна” от месец ноември 2007 г. Преди да бъде избран на тази длъжност пряко от гражданите на района, той е зам.-кмет на район „Красна поляна” от 2004 г. През периода 2002-2004 г. заема длъжността експерт в Министерството на образованието и науката. От 1992 до 2002 г. е директор на СОУ „Бачо Киро” – район „Надежда”. Иван Чакъров е филолог, завършил е  Софийския университет, специалност „Българска филология”. Автор е на редица публикации в сферата на управлението на образованието. Участва в множество срещи, семинари и обучения в България и Европа, свързани с образованието и науката. Владее руски и английски език. Роден е на 03.04.1960 г. Семеен, с едно дете. 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Чакъров, какви са основните проблеми в район „Красна поляна“ в София, където сте кмет трети мандат? 

- Красна поляна е както всички останали 23 района в столицата и има сходни проблеми с тях. Най-сериозната ни задача е да решим проблема с ромите, защото чуваме гласове как трябва да ги изгоним от „Виетнамските общежития“. Това не е решение, а бягане от отговорност, защото тези хора ще отидат да живеят на 2 км в незаконна постройка и нищо няма да се промени. Почти половината от населението в Красна поляна са роми. Останалите ни грижи, по които ще продължаваме да работим, са като в другите райони на столицата. Свързани са с парковете, с озеленяването, инфраструктурата, децата, училища, а и с чистия въздух. 

- Как ще се справите с проблема за чистият въздух? 

- Тук димят над 1000 комина от квартал „Факултета“. Много от жителите се отопляват на дърва и въглища, а и освен това – горят други неща, което е проблем. Вече премахнахме четири незаконни постройки от Виетнамските общежития. Сега предстои да премахнем още два блока и в крайна сметка ще останат още 6. Предвиждаме и те да бъдат махнати, а хората от тях да бъдат пръснати из цяла София, за да не се образуват нови гета. За замърсения въздух сме се включили в няколко програми. Поставили сме първоначално 35 филтъра пробно и има ефект. С помощта на Столична община ще поставим още 150 в началото на зимата. Освен това, участваме и в програмата за замяната на печките на твърдо гориво с отоплителни уреди, които не замърсяват околната среда. Тя ще бъде изпълнена с европейски пари. 

- Срещате ли разбиране от жителите? 

- Това е много труден процес. Болшинството смята, че на ромите не трябва да се дават жилища, че трябва да се изгонят от квартала, което на практика не е възможно. С много работа и убеждаване се справяме с този проблем. Бил съм кмет три мандата и винаги с екипа ми сме се стремели да няма конфликти между българи и роми. При самото ромско общество има видима промяна. Образоваме ги и вече над 95% от младите учат. Всичко обаче става бавно и постепенно, но ние сме решени да проведем политиката си докрай. 

- В много от ромските махали има конфликти, във „Факултета“ не е имало подобни зулуми, как успявате да запазите спокойствието в квартала? 

- Постоянно работим с тези хора и всичко се вижда. Тук живеят 4-5 поколение роми. Болшинството от тях си имат имоти в Красна поляна и във „Факултета“, искат и се стремят да живеят добре, работят, много от тях пращат децата си на училище. Специално в 75 ОУ „Тодор Каблешков“, с 1110 ученици, направихме много хубав стол. Отделно ремонтирахме класни стаи, където да влязат деца на 4-5 години, за да се подготвят за първи клас. Много е важно да ги научим на български език, на хигиенни навици, да пеят нашите песни, да общуват и да свикнат с училището. Освен това, до самото училище има терени с изкуствена трева, за да играят децата. Треньорите там са роми – Илия Илиев и Петър Петров, известни футболисти от близкото минало от „Славия“. Чрез спорта вкарваме децата в училища. 

- Какво се случва с Виетнамските общежития и какви обекти ще има на тяхно място?

- Ние спазваме закона и действаме според препоръките на ДНСК. Тези жилища ще се съборят. Ромите, които си плащат данъците, тока и водата, ще бъдат настанени в жилища от нов тип, които сме започнали да правим. Във входовете ще има „коменданти“ и много по-сериозен контрол. Те дори няма да имат печки на твърдо гориво, а електрически уреди, които няма да замърсяват околната среда. Става въпрос за 3 имота, между 6-7 дка всеки, които са примамливи за строеж на хубави блокове, има интереси и от хипермаркети. Ние можем да ги направим и ваканционни селища, защото са на много хубаво място. Стимулираме инвеститорите да построят един много хубав район. 

- Какво не знаят за „Красна поляна“ вашите опоненти?  

- На първо място, имам по-голям опит и съм вникнал в проблемите на хората и на района. Познавам системата, показали сме, че решаваме проблеми. Само преди 10-12 години „Петър и Павел“ и „Лебеда“ не бяха паркове. Там не смееха да минат майки и деца. Сега има детски площадки и обособени терени за разходка на кучета. Детските градини са реновирани и освен това направихме на ключови места видеонаблюдение. Грижим се за зелените площи и за социалните услуги за възрастните хора. Ако един нов човек застане на моето място, ще му трябва една година, за да разбере проблемите на хората в Красна поляна, както аз се учих като зам.-кмет. Особено в такъв проблемен район. Ще наблегнем отново на спокойствието на хората, да могат да живеят заедно и да са сигурни, когато излизат на разходка. Ще увеличим и видеонаблюдението. Предвидили сме и основен ремонт на бул. „Александър Стамболийски“, защото след бул. „Константин Величков“, сякаш сме разделени с центъра на София.   

Гласувайте с бюлетина №68