Николай Ненчев в Куклен: Още не сме отвоювали Родината, за която горяните дадоха живота си

В пловдивското село днес бе открита плоча в памет на седем убити от комунистите горяни

Николай Ненчев с наследници на избитите горяни

Николай Ненчев с наследници на избитите горяни

Плоча в памет на избитите без съд и присъда от комунистическия режим горяни, от отряда „Християнски кръст” беше открита днес в пловдивското село Куклен. Инициатор е 72-годишният Владимир Гошев. Той е син на един от участниците в Асеновградската чета на отряд - Георги Гошев.
Това ще бъде паметник-символичен гроб на седем горяни от Куклен, за които никой от близките им не знае къде са зарити тленните им останки. На паметната плоча са изписани имената на: Милан Гошев – 34 г., Георги Петров Гошев - 30 г., Йордан Веселинов – 44 г., Кирил Веселинов - 28 г., Спас Николов Писанов - 41 г. и Ангел Тасков – 42 г.  Те са загинали от комунистически репресии в периода от 1943 до 1948 година, разказва пред Faktor.bg Владимир Гошев. Баща му и чичо му, заедно с още двама горяни са участници в тай наречената Асеновградска конспирация, с ръководител Милан Гошев. Убити са от милиция и жандармерия без съд и присъда на 18 февруари 1948 година на връх Баба, над Наречен, където четата, от около 15 човека е имала лагер и се е укривала. Операция по залавянето на горяните се ръководи лично от Антон Югов. Няколко месеца по-късно на жертвите са  издадени официално смъртни присъди задочно – чрез обесване. Тогава Владо е бил на една година и познава баща си само по снимки и спомени.
На церемонията по откриването на паметната плоча присъстваха бившият президент Петър Стоянов, лидерът на БЗНС Николай Ненчев, кметът на Куклен Мария Белчева, политици и близки на избитите горяни.

kuklen_goryani1.jpg

"Истината за горяните трябва да се знае. Тя беше подменена от комунистическите власти преди 1989. Крайно време е да научим истината, да знаем тяхната съдба. Защото тяхната борба беше за демократичните ценности и срещу съветизацията в България. Тяхната борба ни дава сили и основание да продължим да отстояваме демократичните ценности и днес", изтъкна Петър Стоянов.

Емоционално и наситени с много патриотизъм бяха и думите на Николай Ненчев:
„Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – тази увереност ни дават горяните.
Преди десетилетия вече, когато комунистическият режим настъпва с брутална сила смазвайки народ и държавност, горяните въстават готови да дадат живота си, но не и българската свобода.
Техният бунт е отношение към човешкото достойнство, правото да работиш, да имаш дом, да имаш почтен живот , да си свободен. Те са били непреклонни към установилият се тоталитарен режим. Тези мъже са били преди всичко горди и смели. Водени са от чувството на лично достойнство и дълг към независимостта на родината.  Тези мъже не са се уплашили от смазващия  ботуш на червената армия окупирала България. Обратно на страха, те са били вдъхновени от примера  и жертвата на Никола Петков. Николапетковистите организират и повеждат горянското движение, като освободително.  Защото са лишени  не просто от собственост, посегнато е на най-свещеното право за човека – да е свободен. Комунизмът отнема свободата и демокрацията, пленява Родината им.  С този дух на бунта те увличат за освободителната си кауза  хора изповядващи различни идеологии и вяра.
Днес ние носим духа и смисъла който са влагали в живота горяните. Наследили сме тяхната представата за силна и свободна България.
Затова знаем, че когато имаме ясна цел в защита на народа и свободата си ние сме доказали, че можем да се организираме и обединим. Българските демократи са доказали, че могат да се борят за родината си до смърт – тази увереност сме наследили от горяните.
Тогава, през миналия век комунистите пленяват държавата им, но и до днес този плен е явен. Вече по-рафиниран и видоизменен. Кървавото завземане на властта и подчиняване на хората днес се гарантира от други механизми на контрол над икономиката, медиите, политиката. 
Днес аз казвам - още не сме си отвоювали Родината за която горяните дадоха живота си.
Днес, кой очакваме да ни върне справедливостта в държавата, кой очакваме да спаси достойнството ни, кой очакваме да върне децата ни?  Само ние, наследниците на тези горди хора можем да пробудим духа на демокрацията и свободата. Да не оставяме комунистите повече те да се възпроизвеждат, да не ги оставяме те да гласуват и да крадат не само настоящето , но и бъдещето ни. 
Обръщам се към всички българи – наследници на жертвите на комунизма. 
Днес, българските патриоти това сме ние -  наследниците на горяните, на антикомунистите, на целият избит елит , на хората по затворите и лагерите, на измъчваните и страдалите . Спасението е само в нашите ръце. Генетично това сме ние българите призвани да си върнем пленената държава и свободата от мафията родена от комунистите. Да осъзнаем силата си и да бъдем смели, като бащите си!”

kuklen_goryani.jpg