Ева Майдел: България ще може да разчита на техническа и финансова помощ от ЕК за Еврозоната

снимка: пресцентър на ГЕРБ

снимка: пресцентър на ГЕРБ

България ще може да разчита на солидна техническа и финансова помощ от Европейската комисия по време на подготовката си за влизане от ERMII в Еврозоната. Това потвърди зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на негово изслушване в работна група на Европарламента за разширяването на Еврозоната, чийто единствен български представител е Майдел.

„Приемането ни в предверието на Еврозоната е исторически успех за България и признание за правителството, защото беше нужно пълно единодушие от държавите от Еврозоната и Дания. Сега е важно да запазим стабилността на икономиката и да продължим да изпълняваме критериите за нисък държавен дълг и дефицит, както и инфлация, за да може след няколко години да станем пълноправен член на ядрото на ЕС. Предвид извънредните и независещи от нас икономически трусове заради Covid-19, за страната ни е важно ЕК да помага със експертна помощ за реформи, развиване на административен капацитет, изграждане на дигитално управление и други сфери, които да ни помогнат да изпълняваме икономическите критерии за влизане в Еврозоната“, заяви Ева Майдел пред Валдис Домбровскис и члена на Борда на Европейската централна банка Фабио Панета, който също участва в изслушването пред евродепутатите.

„Една от новите програми на ЕС за следващите седем години, наречена „Инструмент за техническа подкрепа“, ще предоставя точно такава експертна и финансова помощ за държавите. ЕК предложи 864 милиона евро, от които държавите могат да поискат ежегодно до 31 октомври определена сума за подкрепа на реформи и модернизация през следващата календарна година. Подобна подкрепа е нужна, за да се ускори икономическото догонване на страните от Западна Европа без това да се отразява негативно на стабилните ни макроикономически показатели“, коментира още българският евродепутат.