Евелина Славкова: ГЕРБ, БСП и ДПС са партиите със сигурни евродепутати

От избирателната активност зависи коя партия колко депутатски места ще вземе в новия ЕП

Евелина Славчева

Евелина Славчева

Това са избори на твърдите електорални ядра. Трудно е да преценим колко точно партии ще могат да спечелят депутатски места в Европарламента. Това ще зависи от избирателната активност на избирателите. Това каза в студиото на Нова ТВ социологът Евелина Славкова, която представи актуални резултати на агенция "Тренд".

Прогнозите на социолозите е, че реално четири партии имат шанс да изпратят евродепутати - ГЕРБ, БСП, ДПС и евентуално ВМРО, което е на ръба, 5.8%, но има вероятност да прескочат този праг. 

Според Евелина Славкова има вероятност да има преливане на гласове от БСП за България към Коалиция за България, която би могла да подведе симпатизантите на левицата.

Що се отнася до това какви мандати ще получат съответните партии, тя обясни, че не може да се ангажира с конкретна бройка заради това, че не знаем колко хора ще отидат да гласуват.

Прогноза не бих се ангажирала да права, защото трябва да видим каква е разликата между ГЕРБ и БСП.  Но в ситуация на хипотеза ГЕРБ биха имали около 6 евродепутати, а БСП - около 5. Трябва да имаме предвид колко партии ще прескочат бариерата от 5.88%. Хипотезите са много, ако прогнозите ни се оправдаят - че  2 - 2.5 млн. българи ще отидат до урните на 26 май, посочи Славкова.

По думите й от преференцията може би ще се възползват 1/3 от българите, които смятат, че могат да преподреждат реда на кандидат депутатите. Това ще провокира повече хора да гласуват, смята още Евелина Славкова.