Евреите празнуват Рош Ашана, посрещат Новата 5781 година

В следващите 10 дни всеки един представител на еврейската общност прави равносметка на делата си

Днес евреите посрещат Новата 5781 година (Рош Ашана). Празникът се отбелязва в началото на есента, но се променя в зависимост от лунния календар.

Еврейската година се брои от “сътворението на света”. Понеже месеците в еврейския календар са лунни, от 29 или 30 дни, трябва да се навакса закъснение спрямо слънчевата година. Това закъснение от 11 дни годишно се компенсира на всеки З години с един добавъчен месец.

Празникът се чества на новолунието на есенния месец Тишири и според еврейския календар празникът продължава два дни, когато всички отиват в синагогата, за да се молят за себе си, за семействата и близките си, за своето отечество. Това е времето, когато евреите се подготвят пречистени за новата година. Няма фойерверки и пищни трапези, а смирение и покаяние.

Началото на еврейската нова година по традиция се оповестява от шофар. Звукът на свещения рог от овен трябва да стресне всеки евреин, за да се замисли как ще продължи живота си.

По стар обичай се реди празнична трапеза, на която еврейските семейства трябва да сервират риба, символизираща плодородието, рибата или овча главата, да бъдат „оглавени”, морковни кръгове - символ на златни монети, богатство, сладка хала, символизиращи здраве, зеленчуци и плодове, като символ на надежда. за добра реколта, ябълки с мед, така че през тази година животът беше сладък и щастлив.

Традиция е след гощавката всички да отидат край водоем и изпълняват ритуала – ташлиш – пречистване на душата, като изхвърлят късчета хляб, поели човешките грехове.

На този ден е обичайно да давате подаръци на роднини и приятели, да изпращате поздравления на тези, които са далеч в този момент. 

В следващите 10 дни всеки един представител на еврейската общност прави равносметка на делата си през изминалата година и така до денят на всеопрощението.