Евреите запалиха първата свещ на Ханука

Празникът продължава 8 дни и е посветен на повторното освещаване на Йерусалимския храм през 1397 година

Тази вечер тържествено ще бъде запалена първата свещ на еврейския празник на светлината - Ханука.

Празникът се отбелязва в чест на повторното освещаване на Йерусалимския храм през 1397 г. по еврейския календар. По традиция през осемте дни се палят свещи и се раздават храни, пържени в масло, както и млечни продукти.

В продължение на 8 дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. 

В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства.Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е. Ханука е празник с исторически характер. Древен Израел се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”