Евро-атлантическият център организира конференция за инициативата "Три морета"

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Евро-атлантическият център за сигурност, в партньорство с Външно министерство на Естония, ще проведе конференция на тема „Инициативата "Три морета": свързаност, конкурентноспособност и сигурност“ на 26 февруари (сряда) от 10:30ч. в София хотел Балкан, зала „Средец“, съобщиха от пресцентъра на ЕАЦС.

Събитието ще събере за конструктивен диалог представители на правителството и Администрацията на президента на Република България, както и Външно министерство на Естония като страната-домакин на следващата среща на върха на инициативата през юни 2020г. Целта на събитието ще бъде от една страна представянето и обсъждането на приоритетите на Естонското председателство на Инициативата „Три морета“, визията за бъдещето и добавената й стойност за региона на Триморието, от друга – дефинирането на българските приоритети в рамките на така зададения дневен ред, както и ролята, която страната ни трябва да поеме, за да може активно да участва в процесите и да се възползва от ползите от инициативата.

Говорителите ще включват Райнер Сакс, главен секретар на Министерство на външните работи на Естония, Вероника Орбецова, съветник по външна политика на президента на Република България, Милен Люцканов,  заместник-министър на външните работи на Република България и проф. Румен Кънчев, експерт на ЕАЦС по геополитика и отбрана. Модератор на събитието ще бъде председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов, а във видео обръщение своята гледна точка ще сподели старшият изследовател към Атлантическия съвет във Вашингтон Ян Бжежински.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки. Инициативата постепенно придобива все по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети и механизми за сътрудничество, като има потенциал да създаде осезаеми ползи за членуващите в нея държави, сред които е и България.