Евроактив: Измамите с еврофондове в България са сравними с най-големите пазари за организирана престъпност

Измамите с еврофондове в България са сравними с най-големите пазари за организирана престъпност като трафик на хора, наркотрафик и незаконна търговия с горива, според „Оценка на заплахата от организираната престъпност в България 2020“, публикувана от НПО Центъра за изследване на демокрацията. За това съобщава Евроактив в дневния си бюлетин за ситуацията в Европа.

Злоупотребите варират от 5-15% от фондовете, получени от бенефициентите на оперативните програми в България, според доклада. При общ бюджет от 23,2 милиарда лева (11,7 милиарда евро) потенциалните щети за програмния период 2014-2020 са между 1,16 милиарда лева (0,59 милиарда евро) и 3,48 милиарда лева (1,78 милиарда евро).

„Измамите с фондове на ЕС са специален вид престъпление, извършено от така наречените „бели якички“, а не от класическите организирани престъпни групи. Най-много нарушения са установени със средствата от Държавен фонд „Земеделие“ при субсидиите за земеделски култури, както и при изграждането на къщи за гости с пари от ЕС, които са използвани само като частни домове, пише в доклада. /БГНЕС