"Еврохолд" нае елитен помощник при финализиране на сделката с ЧЕЗ

Новината съобщиха от финансовата група

"Еврохолд" си нае елитен помощник, за да финализира сделката за придобиване на активите на чешката ЧЕЗ у нас. J.P. Morgan AG - германското подразделение на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co., ще организира финансирането на покупката, съобщиха от финансовата група.

Българската "Еврохолд" се договори с чехите да купи електроразпределителния им бизнес в България за 335 млн. евро. Мащабите на сделката са такива, че се налага набиране на средства от различни източници и тъкмо затова е наета J.P. Morgan.

През март "Еврохолд" обяви, че ще увеличи капитала си с емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която очаква да набере до 100 млн. евро собствени средства. Освен това компанията вече привлече 31 млн. евро капитал от люксембургския инвестиционен фонд GEM Global Yield LLC SCS (GEM).

Сега с помощта на J.P. Morgan AG като "водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране" ръководството на "Еврохолд" се надява да приключи сделката с ЧЕЗ до средата на годината.

Сделката премина през доста перипетии. Първоначално Комисията за защита на конкуренцията отказа да одобри "Еврохолд" като купувач на електромрежата на Западна България (с не особено убедителни мотиви). Отказът бе обжалван в съда, който върна казуса в КЗК за преразглеждане. В крайна сметка регулаторът по конкуренцията разреши придобиването. Комисията за енергийно и водно регулиране също даде съгласие и така административните бариери пред мегасделката отпаднаха.