Има риск от сривове на мобилните мрежи в Европа през зимата

Заплахата идва поради евентуално прекъсване на електрозахранването и нормиране на тока

През предстоящата зима в Европа мобилните телефони може да не функционират, ако прекъсвания на електрозахранването или въведено нормиране на тока извадят от строя части от мобилните мрежи в региона. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от телекомуникационния бранш.

Решението на Русия да спре газовите доставки през "Северен поток-1", ключов маршрут за снабдяването на Стария континент, увеличи вероятността от недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава заради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонтни дейности.

Сурова зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитват да смекчат ситуацията, опасяват се представители на телекомуникационния бранш.

Към момента в много европейски страни няма достатъчно резервни системи (за захранване), за да се справят с широко разпространени прекъсвания на електроподаването, което увеличава перспективата за прекъсвания в работата на мобилните мрежи, предупредиха четирима ръководители на телекомуникации компании.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат на функционират, дори ако прекъсвания на електрозахранването в крайна сметка изтощят резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули, като повечето от тях имат резервни батерии, които могат да поддържат работата им едва около 30 минути.