Европарламентът одобри закон, позволяващ колективни искове от потребители

Европейските потребители скоро ще могат да се обединят като групи в съда, след като Европейският парламент във вторник прие правна норма, която им дава право на съдебни дела по колективни искове в американски стил, предаде АФП, цитирана от "Фокус". 

Мярката ще стане закон през следващите две години, след като бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и страните-членки променят своите закони, за да я включат.

Понастоящем само шест държави от ЕС (Белгия, Франция, Италия, Португалия, Испания и Швеция) предлагат това, което Европейската организация на потребителите счита за пълна система за колективна защита. Законодателството на ЕС означава, че всички 27 държави-членки ще трябва да позволят на потребителите да предприемат групови действия срещу търговец или компания, която според тях им е причинила загуба или вреда. Целта на тази стъпка е да постави потребителите на по-справедлива основа с корпорациите с дълбок джоб и да преодолее често непосилните правни разходи, пред които са изправени хората, когато застават пред съда.

Макар да е подобен на съдебните дела за колективни искове, използван в САЩ, подходът на ЕС се различава по значителни начини, за да се избегне това, което европейците смятат за ексцесии на американската система. Например, адвокатските кантори няма да могат да инициират дела за колективни искове, докато потребителските организации ще могат и няма място за налагане на наказателни щети извън действително претърпените загуби.

Евродепутатите одобриха законодателството по време на видеовръзка поради ограничения заради коронавируса. Те не го подложиха на гласуване, тъй като не беше предложено изменение на споразумението, постигнато през юни между преговарящите от парламента и правителствата на държавите-членки на ЕС.

Европейската комисия започна да настоява за инициативата през 2018 г., след скандали като "дизелгейт", когато „Фолксваген” наруши правилата за емисиите на вредни газове при милиони превозни средства с дизелово гориво и разгневените европейски собственици нямаха същата обезщетения като тези, спечелена от американците. "Европейските потребители заслужават такава защита. Всички знаят, че да се изправиш сам пред съда е бавно, скъпо и несигурно", заяви Жофрой Дидие, френски евродепутат, участващ в изготвянето на текста, в изявление пред Франс прес. Той отбеляза, че подобно право на обединяване на интересите би било удобно днес, когато много европейски потребители трябваше да отменят пътувания поради пандемията "и на много от тях никога няма да бъдат възстановени разходите".