Догодина избираме нов Европейски парламент - колко места ще получи Русия?

Москва изразходва един милиард евро за пропаганда и дезинформация

Снимка: архив

Снимка: архив

Според няколко европейски депутати Европа трябва да засили отбраната си срещу руската намеса преди следващите избори за законодателния орган на ЕС - през 2019 г., предава Politico, цитирано от "Фокус".

"Догодина гражданите на Европа ще изберат нов Европейски парламент. Колко места ще получи Русия? Да не се залъгваме. Руската намеса се превръща в норма", заяви датският европейски депутат от групата на Социалистите и демократи Йеп Кофод. 

ЕС и в момента има инструмент за париране на руското влияние. Работната група "СтратКом - Изток" има задачата да забелязва и да изкоренява руската дезинформация. Същевременно ЕК през април ще публикува широка европейска стратегия срещу фалшивите новини. 

Но някои европейски депутати смятат, че това не е достатъчно. Според испанския евродепутат от ЕПП Естебан Гонзалес Понс бюджетът на "СтратКом - Изток" е едва един милион евро, докато се смята, че Русия изразходва един милиард за пропаганда и дезинформация. 

"Работната група трябва да има достатъчно средства и повече персонал, за да си върши добре работата", смята Дейвид МакАлистър от ЕПП.