Европейските лидери ще дискутират подобни на "Плана Маршал" мерки за подпомагането на икономиките

 Европейските лидери ще дискутират приемането на подобни на "Плана Маршал" мерки за подпомагането на икономиките на страните от Общността, засегнати от коронавируса. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, пише списание Politico, цитирано от "Фокус".

Той заяви пред белгийската телевизия LN24, че по-рано е дискутирал "начинът по който ще приложим нещо, което аз наричам подобен на Плана Маршал пакет от стимули" с 27-те посланици на Европейския съюз, малко преди да се срещне с ръководителите на националните правителства в Общността.

"И когато казвам подобен на Плана Маршал, имам предвид, че имаме сходни амбиции", каза той и допълни, че икономическия шок върху бизнеса вследствие от коронавируса означава, че страните от ЕС трябва да са "много активни" и да действат "много скоро".

Мишел описа начинанието като "вътрешноевропейски план, който ще мобилизира Брюксел в рамките на Европейския бюджет (...), така че да се използват национални средства, както и да се мобилизира частният сектор", като добави, че ЕС трябва да "използва всички налични средства".

Очаква се лидерите на страните от ЕС да разговарят с представителите на Европейската комисия днес, 26 март, и заедно да разработят новия план за борба с икономическите последици от COVID-19.

В увода на предстоящата дискусия, с които Politico разполага, се казва, че Общността има нужда от "стратегия за изход, цялостен план за възстановяване (на икономиката) и безпрецедентни инвестиции" в коронавирусната криза. В него пише също така, че Европейският съвет ще поиска от ЕК да разработи предложение за пътна карта за възстановяване на икономиките, придружена с план за действие.

"Не трябва да очакваме бърз спринт през кризата, тя ще има въздействия върху нас в краткосрочен и дългосрочен план", каза Мишел.

Преди кризата председателят на Европейския съвет беше фокусиран върху договарянето на споразумение по бюджета на ЕС за 2021 - 2027 г.

"Вярвам че тази криза, през която минаване вече има въздействие" върху преговорите за бюджета, каза Мишел. Той добави, че страните трябва да си извадят съответните изводи и да проявяват "солидарност". Той допълни, че ЕС се нуждае от бюджет, който представлява "истински инструмент за подкрепа на нашите приоритети за икономическия ни план".