Еврото не е просто валута, то е сбогом на Евразия

Това е най-сигурният гарант, че България няма да се оттегли от евроатлантическото пространство

Красен Николов, Euractiv Bulgaria

В понеделник вечерта премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че удря спирачките на влизането на България в чакалнята за еврозоната. "Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък", каза той. После допълни: "Аз съм убеден, че (влизането в еврозоната) е правилно".

Добър държавник ли е човек, който знае какво е правилно за държавата си, но не го прави? Или го прави толкова зле, че резултатът е да компрометира единственото правилно решение. Отговорът на този въпрос идва от само себе си.

Борисов не фантазира. Твърде голяма част от българите наистина имат съмнения в приемането на еврото. Част от тях са убедени, че цените ще се повишат до равнището на европейските, но заплатите ще останат български. Други виждат отказ от суверенитет, а трети се страхуват от гръцки сценарий.

Тези три позиции има общ корен - недоверието към властта

Приемането на еврото не е лечение за този проблем. 

Огромното мнозинство от хората просто не вярват, че управляващите са способни да вземат дори и едно решение в полза на общото благо, защото са корумпирани или са слуги на чужда воля. Устремът към еврото, напълно обяснимо, минава под този знаменател. Положението е утежнено заради липсата на критична маса независими медии, които да модерират разумен дебат за ползите и вредите от общата валута.

Комбинацията между общото недоверие към властта и зависимите медии правят от публичното пространство инкубатор за всякакъв тип пропаганда, фалшиви новини и конспирации.

През последната година правителството на Борисов постоянно рекламира устрема си за влизане в еврозоната, но пропуска да обясни защо това е нужно. Няма да е изненадващо, ако голяма част от хората са останали с впечатлението, че приемането на еврото е прищявка за рождения ден на финансовия министър Владислав Горанов. Самият той говори за сроковете за влизането в чакалнята на еврозоната, като ги обвързва с личния си празник.

Управляващите се провалиха напълно в задължението си да обяснят на обществото

какви са ползите от приемането на България в еврозоната. Но не само това. Те са причина за враждебната среда, в която трябва да посадят собствените си политики. Поправката "Менда" във Валутния закон нанесе сериозни щети. Резултатът от партизанските действия на депутатите от ГЕРБ бе, че дори и онези, които нямаха съмнения за еврото, придобиха такива.

А еврото не е просто валута. То ще е геополитическа котва за България. Еврото ще е най-сериозният гарант, че страната няма да се отдели решително от европейското пространство, без значение дали на власт е Борисов, БСП, софийските русофили от "Атака" или варненските от "Възраждане" и "Воля".

И пример за това е точно Гърция. През 2015 г. страната се намира в тежка икономическа криза, която бе предизвика не е от еврото, а от гръцкото правителство, което години наред фалшифицираше статистиката за разходите си. Така се натрупа гигантски дълг, който трябва да се плаща. Изборите през 2015 г. бяха спечелени от крайната левица "Сириза", която е съставена от няколко леви и крайнолеви организации. В тази формация имаше хора, които се определят като маоисти и троцкисти.

Столицата Атина беше блокирана от анархисти, въоръжени с петролни бомби, а нацистите от "Златна зора" бяха трета политическа сила. В тази кошмарна политическа ситуация "Сириза" предпочете Гърция да остане в еврозоната, защото излизането би предизвикала несравнимо по-жесток кошмар - да остане сама със себе си.

Четири години по-късно с подкрепата на европейските кредитори Гърция има стабилно правителство, отбелязва икономически растеж и бюджетен излишък. Икономическата ситуация не е идеална, но

еврото запази Гърция в европейската орбита

Не само това, ами държавата се превърна в стабилизиращ фактор за региона, след като Алексис Ципрас и Зоран Заев успяха да наложат Преспанското споразумение, срещу което Кремъл работеше активно. Не е случайно, че най-големите противници на приемането на еврото от България, са проруските кръгове. Приемането на еврото е застраховка срещу тях.

Странно е, но Борисов не използва любимите си балкански геополитически примери, за да успокои притесненията на българите към общата европейска валута. Той говори за "10 милиарда свободни пари" от валутния резерв, които щели да отидат за пътища, пенсии и доходи. С това премиерът най-много да създаде допълнителни съмнения, че влизането в еврозоната ще доведе единствено до изплюскването на едни свободни пари.

Борисов не за първи път се сблъсква с допълнителните проблеми, които сам си създава. И както се случва всеки път, когато се опре и в най-малкото препятствие, той дава заден. Звучи твърде неубедително обещанието на правителството да обяснява на гражданите ползите от приемането на еврото, защото то не желае, а и не може да обяснява. Най-доброто, на което може да се разчита, е да не допускат нови ужасни грешки и просто да вземе правилното решение.