„Досие“, The Daily Beast и Der Spiegel разкриха измамата – не Хамас, а Лукашенко е терористът

Роман Протасевич   и Лукашенко

Роман Протасевич и Лукашенко

"Ако вие (Западът) подготвяте поредния пакет със санкции, не забравяйте да компенсирате загубите, които понесе беларуската страна при разследване на инцидента. 
Ние не само не нарушихме каквито и да са международни споразумения и закони, но даже не нарушихме нито една инструкция.“ Това са думи на Александър Лукашенко, нелегитимен президент на Беларус, изречени като оправдания за приземения самолет.

"Хамас“ или „неХамас“ днес няма значение. Сведохме тази информация до знанието на пилотите и екипажът имаше време да вземе решение", продължава с фалшивите си обяснения Лукашенко, като призна, че не е логично самолетът да обърне курса си към Минск, след като до Вилнюс остават само 70 км, но попита защо другитге летища не са искали да го приемат.
Лукашенко отрече, че беларуски изтребител МиГ-29 е принудил пътническия самолет да кацне в Минск. "Задачата на изтребителя бе да осигури връзка и да насочи пътническия самолет за кацане в случай на критична ситуация", разказва басни диктаторът.

Казва ли Лукашенко истината?

В съвместно разследване гражданският център „Досие“, The Daily Beast и Der Spiegel разкриха измамата на тракториста-държавен глава: беларуските диспечери са предупредили пилотите от „Райънеър“, че самолетът им е миниран 27 минути преди да получат съобщението, уж изпратено от терористи от „Хамас“.
Писмото с предупреждение, че полет FR4978 може да бъде взривен пристига по електронната поща на „Литовски летища“ на 23 май в 12,25 ч. беларуско време. 
Самолетът, с който опозиционерът Роман Протасевич лети от Атина за Вилнюс, навлиза в беларуското въздушно пространство в 12,30. В 12,33 диспечърът съобщава на първия пилот, че самолетът му вероятно е миниран и че подобно съобщение е разпратено до няколко летища. Но в този момент подобно предупреждение е получено само в пощата на „Литовски летища“. Гръцкото ръководство на гражданската авиация категорично твърди, че атинското летище не е получавало писмо със заплаха за терористичен акт.
Точно в този сюблимен миг беларуските диспечери съобщават на екипажа, че самолетът им вероятно е миниран.
В 12,47 самолетът рязко променя курса си и се насочва към Минск. В официалното си изявление Авиационното управление към Министерството на транспорта не съобщава кога е било получено електронното письмо, но центърът "Досие" разкрива, че копие на писмо от името на Ahmed Yurlanov е пристигнало в електронната поща на Националното летище в Минск (info@airport.by) точно в 12,57. Тоест, беларуските диспечери са получили съобщението за вероятно миниране на пътническия самолет близо половин час, след като вече са предупредили екипажа за опасността. Как стават тези магии?

Пропагандата, обслужваща режима на Лукашенко едва ли би могла да обясни подобни трансформации във Времето и Пространството. 
Нелегитимният президент на Беларус  се опита да заблуждава общественото мнение, че електронното писмо било получено в минското летище от Швейцария, но швейцарската страна категорично отказа да потвърди подобна информация.

Швейцария не е знаела нищо за бомба на борда на самолета на "Райънеър" и не е предупреждавала Беларус за възможен терористичен акт, заяви официалният представител на Федералния офис по международните работи на конфедерацията Пиер-Алан Елтшингер.
Стана ясно, че никакви терористи от „Хамас“ не са изпращали заплашително писмо, а че за кой ли път местното КГБ лепи нереалистични картинки, които с трясък се разпадат при най-повърхностен анализ от специалисти и разследващи журналисти. Просто за Лукашенко 26-годишният блогър и опозиционер Роман Протасевич се оказа такъв личен враг и политически дразнител, в какъвто Алексей Навални, а преди това Борис Немцов, се превърна за Путин.
Вчера международната организация "Репортери без граници" изпрати официално писмо до Генералната прокуратура на Литва с искане Александър Лукашенко да бъде привлечен към съдебна отговорност за отвличане на пътнически самолет, съгласно чл. 251 и чл. 252-1 от Наказателния кодекс на Литовската република. В писмото си „Репортери без граници“ обясняват, че Лука е обявил лъжлива тревога и е поставил под заплаха живота на пътниците и на екипажа, за да принуди самолета на „Райънеър“ за кацне в Минск и да бъде арестуван Роман Протасевич.