Набутаха Украйна в черния списък на Путин, а пропагандират, че руснаци и украинци са един народ

Путин поучава Зеленски

Путин поучава Зеленски

"Защо Украйна е в списъка на неприятелските страни? Защото аз смятам, че украинците и руснаците са един народ". Това абсурдно изявление направи в ефира на националната телевизия президентът Владимир Путин по време на годишната му пресконференция, известна още като „Пряка линия".

Според Путин, вина за раздробяването на руския народ имат "външни сили“.

„Външни сили винаги са се опитвали да раздробят руския народ. Как у нас се тълкуваше етническия състав? Имаше великоруси, белоруси и малоруси. След това под въздействието на външни фактори, а и болшевиките внасят своята лепта, започват да разделят руския народ", аргументира своята позиция властелинът на Кремъл.
За да изглежда изказването на Путин по-убедително, в диалога се включи и говорителят на президентството Дмитрий Песков. 
"Ние имаме изцяло обща история и, разбира се, руснаци и украинци са един народ, абсолютно един и същ народ и няма какво повече да обсъждаме, за нас всичко е очевидно", заяви Песков в ефира на държавата телевизия.

Един народ ли са руснаци и украинци, а и основание ли е това държавата Украйна да бъде в списъка на неприятелските страни?

Повече от ясно е, че изричането на подобни  откровени неистини кореспондират индиректно с проблема за незаконното анексиране на Крим. Чрез тях руският президент се опитва да оправдае своите действия, които са в пълно противоречие с международното право, а Западът е все по-категоричен и по-решителен да накара режима в Москва да преосмисли тази своя позиция и реши проблема с Крим според международните договори и споразумения.  Защото мирното съвместно съществуване на европейските държави би било немислимо, ако териториалните претенции и граници се дискутираха на историческа основа. Още повече, че с края на СССР  бившите съветски републики официално се съгласиха взаимно да зачитат своите граници и териториална цялост и да признаят бившите вътрешнодържавни граници за международни.

От друга страна, в Крим бе проведен референдум, който бе в пълен разрез с международното право, защото по това време полуостровът е окупиран от Русия. Самото гласуване по време на референдума не беше истински свободно, то не изразява вярно волята на хората там. Още по-малко този референдум отразява като какви се самоопределят жителите на Крим – като украинци или руснаци, което е едно от основните човешки права. 

В същото време Москва използва „мнимата дискриминация“ по отношение на рускоговорящото население в Крим като повод да се представи за закриляща сила, подчертавайки исторически обусловената принадлежност на Украйна или поне на части от нея към Русия. Към всичко това сега се прибавя и мантрата за това, че „украинци и руснаци са един народ, разделен от външни сили“, упорито лансирана от Путин. 

Истината обаче е съвършено различна и тя е – че независимо от общото минало на Русия и Украйна, след много превратности, които преживяват украинците (наричани тогава малоруси), от началото на  XIX век започва процес на етнокултурно и езиково самоопределяне на Украйна, като се полагат основите на съвременната украинска нация. Днес Украйна вече е суверенна държава, със своя история, език и традиции, а украинци и руснаци са два различни народа. Затова и реакцията на президента на Украйна Володимир Зеленски, последвала след абсурдното изявление на Владимир Путин бе лаконична, но остра. 

"Дайте най-накрая да сложим точката на това внушение. Ние със сигурност не сме един народ. Да, имаме обща част от историята, съседство, роднини, обща победа над фашизма и общи трагедии. Да, това е важно, но ще повторя още веднъж - ние не сме един народ. Всеки от нас има своя път".
 
С тези думи Володимир Зеленски, цитиран от ВВС, се обърна към Владимир Путин. По този начин в прав текст той ясно и категорично отхвърли измислените тези и неверни  внушения на управляващите в Русия, че  украинци и руснаци са "един народ, изкуствено разделен в относително близката история".