Фиксиран ли е Западът в Китай или това е новият „кибер терорист“?

Обвиненията, отправени от някои страни на Запад, че Пекин стои зад кибератаките срещу организации, правителства и финансови институции по целия свят, са неоснователни и безпочвени. Това се казва в изявление на Китайската мисия към Европейския съюз. 

Пекин пък нарече поведението на съюза „лицемерие“, твърдейки, че именно западните държави, а не Китай, са тези, "които подслушват масово и безразборно по целия свят".

Азиатската държава ли е новият злосторник в киберпространството или това са просто фантазии на ЕС, САЩ и НАТО?

ЕС е установил намеса, насочена към държавни институции и политически организации в ЕС, както и към ключови европейски производства. Тези дейности са свързани с хакерски групи, известни като Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, и се извършват от територията на Китай с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж. Това се казва в изявление на на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел.

В него се отбелязва още, че проникването в сървър на “Майкрософт” през пролетта на тази година е засегнало сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС. По този начин хакери и до днес продължават да се възползват от това действие и да нанасят вреди на съюза, допълва Борел.

Информацията, изнесена от Борел, бе потвърдена и от правителството на САЩ, което заедно със съюзници и партньори официално посочва, че зад злонамерената киберкампания, експлоатираща уязвимости в Microsoft Exchange Server, разкрита през март, стоят кибернападатели, свързани с министерството на отбраната на Китай”. По думите на представител на американската администрация тогава бяха извадени от строя десетки комуникационни системи, енергийни компании и други производства, държавни и щатски учреждения.

Към оценката на САЩ са се присъединили също Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Япония. А според Вашингтон за първи път действията на Пекин в киберпространството официално се обсъждат и от НАТО.

В този контекст няма как да повярваме на властите в Пекин, че Китай няма нищо общо с този „системен киберсаботаж“. Още по-малко може да говорим за някакви фантазии на Запада. Повече от очевидно е, че подобно на Русия, Китай се опитва да прехвърли проблема от здравата на болната глава, нападайки без всякакви доказателства и аргументи ЕС, САЩ и НАТО с обвинението, че прави опити да бъде създадено „ново бойно поле в киберпространството“.  

Още по-абсурдно е да смятаме, че ЕС, САЩ и НАТО биха били толкова единодушни и категорични в своите намерения да предприемат решителни действия срещу Китай, ако не съществуваха нескончаеми злонамерени дейности в интернет, извършвани от негова територия, и нежелание на Пекин да сложи край на този “системен киберсаботаж”. Нещо повече, по време на редовна пресконференция говорителят на китайското външно министерство Чао Лицзян цинично заяви, че Пекин ще предприеме необходимите мерки за защита на своите интереси в областта на киберсигурността.