Финансирано от Кремъл издание промива мозъците на българите за силата на НАТО с черен пиар с вкус на „провокации“

Американски медии пишат, че в случай на евентуална война с Русия, съюзниците от НАТО, като използват целия си военен арсенал от възможности, ще „смажат“ без проблем своя противник. Това, което засега обаче показва поредицата от нескончаеми учения, включващи  все по-голям арсенал и брой военни, Алиансът трудно може да гарантира собствената си отбрана. Затова прогнозите на някои американски наблюдатели имат често пропагандна цел – да повдигнат духа на гражданите на страните членки на НАТО и да оправдаят пред тях набъбващите военни бюджети. Тази пропагандна теза развива  в свой коментар в последния си брой от 18 юни двуезичното издание „Русия Днес“, чийто издател е видната русофилка и бивша депутатка от БСП Светлана Шаренкова. 

Бутафорна и само пропагандна ли е силата на НАТО?

Такива „прогнози“ нямат нищо общо с реалността и са плод преди всичко на творческите фантазии на авторите им, иронично коментира руският военен анализатор Михаил Ходарьонок.

Дали обаче, наричайки „фантазии“ на американски експерти за боеспособността на НАТО не са по-скоро пропагандни внушения, част от арсенала на руската хибридна война, която от години се води от Кремъл с целия цивилизован свят. Защото, да се отхвърлят толкова категорично възможностите на алианса  успешно да се противопостави на Русия в един евентуален военен конфликт най-малкото означава да имаш пълна информация за "документите за оперативно и стратегическо планиране на НАТО - мобилизационни планове, планове за оперативно оборудване на територията на страните в НАТО в интерес на отбраната, планове за изграждане на въоръжените сили", които на практика са най-високата от всички възможни степени на секретност. В съществени подробности те са известни само на изключително тесен кръг от висшето политическо и военно ръководство на страните в НАТО. А по определение „изтичането“ на информация от такива документи е почти невъзможно, въпреки постоянните интервенции  и кибер атаки на руските специални служби за придобиването на такива сведения и данни.

От друга страна, ако Москва е толкова сигурна в своето военно превъзходство над Алианса, как да си обясним факта, че  Русия харчи вече 21% от бюджета си за военни цели, като се ангажира с най-голямата за последните 25 години програма по превъоръжаване и модернизация. Само за 2015 година добавката е 850 милиарда рубли. Въпреки срива на рублата и намалените приходи от износ на енергосуровини, във военната му част бюджета не претърпя ревизия. На практика руското правителство изобщо няма контрол върху процеса на превъоръжаване и привеждане в бойна готовност на военните сили на Русия - той е на ръчно управление на президента Путин, който едва ли не си дава сметка какъв противник в лицето на НАТО има. Именно това наложи Русия да ревизира военната си доктрина през декември и обяви официално НАТО за свой най-голям враг, нареждайки се в редичката на Ал Кайда и Ислямската държава, които също смятат Запада и Европа за свои врагове. Така Кремъл, с черен пиар какъв „агресор“ е НАТО и груби провокации каква заплаха е за целия свят, се опитва да прикрие своя страх от военната мощ на Алианса и какво би се случило, ако се стигне до реален военен конфликт (който едва ли ще бъде провокиран от страните членки на НАТО). Нищо че руският генерал-полковник Сергей Кизюн, бивш началник на Ленинградския военен окръг, е категоричен, че дори една хипотетична война на НАТО с Русия би било хазарт, в който Алиансът ще бъде губещият.

В конкретния случай не трябва да се подценява фактът, че антинатовската пропаганда се осъществява в страна, член пакта и то от финансирано от Кремъл издание в България, което явно има за цел  единствено да манипулира и промива мозъците.

rusia_dnes.jpg