Как британският „Дифендър“ разби митовете за военноморската мощ на Русия

Модерният есминец зашлеви на путинските адмирали звучна плесница

Британският „Дифендър“

Британският „Дифендър“

Зомбираните ватници са на друго мнение: че уж  наглите британци са се намъкнали в руски териториални води, но храбрите руски моряци ги принудили да обърнат курса.
С подобни сълзливи хибридни истории кремълската пропаганда е в състояние да ви напудри мозъка и да приспи трезвия ви разум, но нека първо да проследим маршрута на разрушителя ескадрен миноносец (Defender)“Защитник“ покрай бреговете на Крим. Никъде не се вижда „обръщане на курса“ и бягство от руската брегова охрана. Напротив, курсът на „Дифендър“ е прав като опънат конец.

Кремълските пропагандни войски изстреляха тонове халосни снаряди

да обясняват, че по курса на британския кораб били „изстреляни снаряди“ и били „хвърлени бомби“.
Някакъв заместник-министър на  външните работи с фамилия Рябков директно от кабинета си заплашва британските ВМС, че „следващия път стрелбата няма да бъде по курса“, а пряко по неприятелския кораб. Ако го открият, разбира се. Технологията „Стелт“ е създадена именно затова: да прави кораба трудно откриваем на екрана на старичките руски радари. Стрелбата „по курса“, тоест, пред кораба, за да принуди командира да спре или да промени курса, е опашата лъжа, измислена да прикрие военно-техническата несъстоятелност на рашистката брегова флотилия.

Стражевите корабчета от бреговата охрана просто не са могли да настигнат Defender, за да му отправят строгото си послание. Вижте тези белоснежни герои на служба към КГБ/ФСБ и с бордови номера 362 и 364.

difendar_krim1.jpg

Пропагандата срамежливо крие имената на героичните корита, като посочва само серията им: „проект 22 460“. Защо ли? Ами защото корабчето с бордови номер 364 носи името «Проворный» (оправен, смел, ловък, повратлив, пробивен). Представете си ироничните заглавия от типа: «Проворный» не можа да догони британски есминец“.
Когато на екраните на Defender са се появили „стражите“ от КГБ, британският кораб е вдигнал оборотите до 29 възла и е оставил преследвачите далеч зад килватерната си струя. Максималната скорост на разрушителя е над 30 възла, но повече от 29 не са му трябвали.
На хартия руските стражевици могат да развият скорост до 28 възла, но само по надолнище и в слънчев ден. Защото при наложените от ЕС санкции срещу Путинова Русия КГБ няма как да получи резервни части и поддръжка от германската фирма-производител на дизелните двигатели MTU 16V4000M73L, с които е снабден другият брегови охранител «Аметист» (№ 362). Затова по стара традиция корабните механици ремонтират двигатели и агрегати с изолирбанд и солени моряшки псувни.

При «Проворный» положението е още по-зле, тъй като при строителството му през 2014 г. вече е било невъзможно да се купят читави двигатели и строителите са се задоволили с китайски сурогати CHD622V20 HND, които работят само докато корабът е закотвен в пристанището.
Всеизвестно е, че главното оръжие на бреговата охрана е скоростта на корабите, а не калибърът на оръдията, тъй като основният противник са контрабандисти и бракониери, които трябва да бъдат настигани, а не унищожанани.
Но надводният лайнофлот на Руската федерация е толкова изостанал, че не може да се състезава с вероятния противник дори в леката категория на бреговага охрана.
Например, американските патрулни кораби клас Cyclone („Циклон“), строени през 90-те години, могат да развиват до 35 възла. Руските морски граничари наистина са стреляли по „нарушителя“ „Дифендър“, но далеч зад изчезващия от хоризонта есминец. Както закъснял пъдар гърми с чифтето, без да вижда крадците, обрали бостана.
Същата лъжа звучи и в баснята за „бомбардировка по курса на есминеца“. Вярно е, че над „Дифендър“ са кръжили и заплашително са махали с криле съветски/руски самолети Су-24, но журналистът  Марк Никол, който е очевидец от борда на „Дифендър“, категорично твърди, че самолетите са прелитали с „чисти криле“, тоест, под крилете им не са били подкачени нито бомби, нито ракети. Снимките, публикувани в руските и в натовските издания, потвърждават думите му.

difendar_krim2.jpg

Какво всъщност е станало? 

Британският боен кораб е изпълнил операция за поддържане свободата на корабоплаването (Freedom of Navigation Operations). Формално „Дифендър“ навлиза в украински териториални води и преминава на 22 км от брега. С което нито на йота не нарушава Международното морско право, според което военните кораби имат право да извършват мирен преход през териториалните води на всяка държава. Така че дори Крим юридически да беше част от Руската федерация, този факт нямаше да се промени.
За да ограничат „разходките“ на кораби от НАТО около незаконно анексираните кримски брегове, в Кремъл решили да приложат „гениална“ хитрост, пред която и адмирал Нелсън би загубил дар слово. Московските морски лъвове перманентно затварят незаконно присвоените украински териториални води в максимално широк периметър уж заради военни и военноморски учения. Уж „временно“, а всъщност целогодишно. 
И щом през Босфора премине натовски боен кораб, руският черноморски флот обявява началото на несъществуващи морски и авиационни учения. Сегашното „учение“ е обявено с рекордното времетраене от 24 април до 31 октомври 2021 г., след което ще бъде измислено следващото.

Още помним наглата „операция“ за прекратяване на „нарушение на руския морски суверенитет“, чиято жертва станаха три малотонажни украински военни катера през 2018  г. Тогава руските „богатири“ нападнаха украинските моряци в неутрални води, като стреляха с оръдия, блъскаха и тараниха украинските катери, арестуваха, измъчваха и държаха затворени близо половин година украинските военни моряци.
Този път номерът не мина. Нито можаха да настигнат, нито да сплашат с предупредителни изстрели британските морски вълци. Не успяха да ги впечатлят даже с изпращането на близо 20 бойни самолета, които без въоръжение са се стрелкали в небето над „Дифендър“. 
Не са прости руските льотчици. Знаят, че основното предназначение на британския ескадрен миноносец е да осъществява въздушно прикритие на самолетоносачи и на авионосни корабни групировки. Че само с един залп от 48 ракети Defender може да прочисти небето в радиус от 80 км. А ракетите, с които е въоръжен, са PAAMS – най-съвършените засега зенитни комплекси със средна дистанция на поражение.
Путинските орлета ясно са разграничили британския разрушител от беззащитните сирийски жени и деца, върху които неведнъж изпробваха бойното си майсторство.

Равносметката не е особено оптимистична. Седем години путинският режим усилено милитаризираше Кримския полуостров, превръщайки го в 

непотопим сомолетоносач

 И изведнъж се появи някакъв „Дифендър“, който безнаказано прегази „затворената“ заграбена от Украйна акватория, провокира Москва да покаже военноморската си несъстоятелност и зашлеви на путинските адмирали звучна плесница.
«Можете да затваряте своята акватория, но не и украинска!», присмя им се командирът на „Дифендър“ капитан II ранг от Кралския флот Винсънт Оуен и даде пълен напред към Батуми. Там  бе посрещнат с хляб, сол и ароматно грузинско вино, докато Тъжния кон Лавров и невчесаната Маша Захарова още сипят истерични закани за „следващия път“.
За разлика от американците, които понякога правят „евала“ на рашките, британските морски вълци откровено ги презират.

Kungurov
„Livejournal“