Как Русия се опитва да превърне УНИЦЕФ и детското здраве в заложник на „Спутник V“

Русия е подписала споразумение за снабдяване на УНИЦЕФ, детския фонд на ООН, с достатъчно дози от своята коронавирусна ваксина „Спутник V“. С нея трябва да бъдат имунизирани 110 милиона души, съобщава Ройтерс. С доставката и разпределението на ваксината е ангажиран „Руският фонд за директни инвестиции“ (RDIF), който ще предлага ваксината в международен план. За целта фондът твърди, че съвсем скоро очаква да получи разрешение и списък за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО). 

Може ли УНИЦЕФ реално да разчита на руската ваксина, въпреки споразумението или това е поредният блъф на Кремъл към Запада?

Твърденията на „Руския фонд за директни инвестиции“ не може да не будят съмнения в тяхната истинност. Проблемът се състои в това, че според информация на списание Forbes до момента Москва е сключила договори за износ на 205 милиона дози, но реално са произведени и доставени само 16 милиона и 300 хиляди, което е едва 8% от чуждестранните поръчки за ваксината "Спутник V" и минимална част от договорените количества. За това алармират и тримата по-големи купувачи на препарата – Арежентина, Мексико и Унгария. По официални данни Венецуела, която е подписала договор с Русия още през декември 2020 година за 20 милиона дози, е получила едва 430 хиляди дози, Хондурас е получил по-малко от 1%, Шри Ланка - под половин процент от договореното. По информация на Forbes, забавянето на доставки се случва заради проблемите с производството, които има в  Русия. Не изключено това да се дължи, както отбелязва The Bell, и на обстоятелството, че руските фармацевтични компании, произвеждащи ваксината, не успяват да постигнат стабилно качество на препарата и да гарантират неговата идентичност. Не случайно от доста време Европейската агенция по лекаствата (ЕЛА) извършва изследване на ефективността и съответна процедура по регистрацията на „Спутник V“. Но до този момент тя не е получила одобрение нито от ЕЛА, нито от американските регулатори по лекарствата, нито от СЗО. При тези обстоятелства СЗО едва ли скоро ще даде зелена светлина на споразумението на Русия с УНИЦЕФ, което изначално го обрича на провал. Защото няма нищо по-цинично от това, да превърнеш детската организация към ООН в заложник на „Спутник V“, която е не само толкова ненадеждна, но и проблематична по отношение на нейното производство и доставка. В този смисъл това споразумение по-скоро изглежда като фейк, с който Кремъл се опитва да блъфира Запада, за да бъде притиснат и по-скоро да признае руската ваксина.