Лицемерието на БПЦ - заклеймява хомосексуализма като грях пред обществото, а го толерира в църкви и манастири

Синодът винаги с гръб към проблемите на вярата и християните

Синодът винаги с гръб към проблемите на вярата и християните

Вчера Св. Синод на БПЦ излезна със специална позиция срещу провеждането на предвидения за днес в София гей парад.

„Светият Синод на родната ни Света Църква с изключителна тревога научи за предстоящото провеждане на обществено мероприятие организирано от „София прайд“ в града на Божията Премъдрост – София.

Призоваваме да не се допуска провеждането на този акт, демонстриращ духовна и телесна зависимост от греха. Нека пазим сърцата на подрастващите и на най-малките между нас от съблазънта“, се изтъква в позицията на владиците.

Искрени ли са йерарсите на Православната ни църква в своите тежки присъди към „духовната и телесна зависимост от греха“?

Без съмнение позицията на Св. Синод може да бъде окачествена като фалшива новина, замазваща очите на общественото мнение с измамни думи, които реално не се покриват с дела и действия. За пореден път владиците демонстрират лицемерие – едно говорят и проповядват пред вярващите, а съвсем друго вършат или допускат да бъде вършено в храмове и манастири.

Доказателство за неискреността и лицемерието на духовниците е фактът, че от 2013 г. обществото очаква Църковният съд при Св. Синод да се произнесе с присъди по църковно – наказателно дело „Гей – скандалът в Троянският м-р”. 

През 2013 г., след излъчен видеоматериал по “Господари на ефира”, цяла България беше потресена от това,  което се е случвало зад зидовете на Троянската света обител. След остра възмутителна реакция на православните християни, Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) чрез медиите обеща на българския народ, че ще започне незабавно следствие по случая и въз основа на събрания следствен материал ще заведе църковно наказателно дело срещу „героите“ от видеоматериалите: монасите Кирил/Кичка, Пахомий/Палома, Филарет/Филка и Августин/баба Гуси. Но досега – месец април 2021 г. все още няма никакви присъди. Да,  през 2017 г.  Църковният съд осъди   Филарет/Филка за разврат по чл.190, ал.9 от Устава на БПЦ: „разврат - .....блудни действия, включително и между еднополови”, но не въз основа на следствени улики събрани от страна на църковното следствие, а от видеоматериал излъчен от  предаването „Господари на ефира” на 02 и 06.02.2017 г. Освен това вярващите помнят, че решението за църковната присъда на Филарет/Филка  не бе публикувана в „Църковен вестник” и по този начин тя все още не е влезнала в сила! 

Осем години открит остава въпросът - въз основа на събрания от Св. Синод следствен материал, има ли вече повдигнато обвинение от страна на Църковният съд срещу гореспоменатите клирици на БПЦ? В случая не става дума само за присъди – вярващите искат да знаят, какво точно се е случвало зад стените на Троянската Св. Обител? Ако делото все още не е гледано, то незабавно трябва да му се даде ход при открити врата, а вярващите да бъдат допуснати да присъстват на него.

Според каноните на Светата православна църква и според Устава на БПЦ хомосексуализмът е грях. Но Светият Синод съди подобен род прояви, само когато се заговори за гей паради, а когато подобно грехопадение се практикува масово в самата Църква, замита скандалите, показвайки на духовници и вярващи, че толерира хомосексуализма вътре в самата БПЦ. 

Мълчаливият отказ да бъде финализирано църковно наказателното дело  „Гей  скандалът в Троянският манастир” е доказателство за тази порочна политика. Ако негово Светейшество патриархът и митрополитите в качеството им на Църковен съд не се произнесат в най-кратък срок по това дело и не публикуват присъдите в „Църковен вестник”, вярващите остават с впечатлението, че хомосексуализмът в света извън БПЦ е грях, трябва да се говори за него и да се осъжда като аморален, а вътре в самата БПЦ  явно се приема за добродетел.