Вагнеровци окупират, грабят и убиват в ЦАР, а Кремъл твърди, че това са "инструктори"

"Миротворците" от Вагнер

"Миротворците" от Вагнер

Централноафриканската република (ЦАР) е страна, обхваната от 2013 г. от конфликт, който принуди една четвърт от населението ѝ да напусне дома си. За да бъде спряно ескалиращото напрежение там военни инструктори от Русия бяха поканени от законните власти да работят в ЦАР, за да обучават въоръжените сили на страната, но не и да участват във военни действия.

Това се казва в изявление, публикувано от канцеларията на президента на ЦАР Фаустин-Арханген Туадера. Тази мантра повтарят и управляващите в Русия, подчертавайки че по никакъв начин техните инструктори не участват в конфликта в страната и не се месят в действията на управляващите в неговото разрешаване. 

Такава ли е истината и кои са „миротворците“ в ЦАР?

В ЦАР от доста време големите сили водят усилена борба за влияние, която неотдавна се изостри още повече, след като там влезе и Русия, съобщават световни медии.  И  макар правителството на страната  категорично да отхвърли новината на CNN за неприемливи действия на руските военни инструктори в тази страна, истината изглежда съвсем различна.

Президентът на Франция Еманюел Макрон още през май остро реагира на случващото се в ЦАР. В интервю за Le Journal du Dimanche, публикувано на 30 май, той заявява, че президентът на Централноафриканската република Фостен-Арканж Туадера е "заложник на групата „Вагнер", която "превзема мините, а заедно с тях - и политическата система" в страната. 
По неговите думи руските екстремисти поне от миналата година са в страната, богата на уран, злато и диаманти. Вагнеровци използват антифренските настроения в Централноафриканската република, а с отслабването на влиянието на Париж в региона се засилва влиянието на Русия, а донякъде и на Китай и Турция, изтъква Макрон.

Как иначе да си обясним факта, че правителството в ЦАР нарича руснаците "военнослужещи", докато Москва ги нарича "инструктори". Освен това свидетели и представители на редица неправителствени организации твърдят, че става дума за бойци на частната армия "Вагнер", контролирана от "готвача на Путин" Евгений Пригожин.

Тези твърдения на пръв поглед не съвпадат с официалната позиция на Банги, столицата на ЦАР, според която страната имат отношения не с "Вагнер", а с руското Министерство на отбраната и то по силата на споразумение, което се изпълнява под контрола на ООН. Но именно в годишния доклад на световната организация се казва: „Руски военни инструктори в Централноафриканската република (ЦАР), заедно с централноафриканската армия, извършват нарушения на човешките права в страната“. Информацията на експерти на ООН, следили отблизо как се спазва оръжейното ембарго, наложено на ЦАР, напълно се разминава с твърденията на Москва, че инструкторите не са въоръжени и не взимат участие в сражения. В доклада се споменава още, че на 18 април Русия е заявила, че в ЦАР има 532 руски инструктори, но в действителност  броят им е доста по-голям, от 800 до 2100 души.

Докладът потвърждава съмненията, че руските инструктори, за които се твърди, че са наемници от руската частна военна компания "Вагнер", играят доста активна роля в конфликта в ЦАР. Те са били замесени в "прекомерна употреба на сила, безразборни убийства, мащабно окупиране и грабежи на училища и хуманитарни организации".

"Казахме на руснаците: "Вие сте постоянен член на Съвета за сигурност, а хора, използвани от вашето министерство на отбраната, не само експлоатират тази страна (ЦАР), а и излагат на опасност "сините каски", изпратени в ЦАР от този Съвет", заявява западен представител, поискал да остане анонимен.

Според АФП в ЦАР има стотици руски "инструктори", които заедно с армията на Руанда осигуряват ключова подкрепа на президента Фостен-Арканж Туадера. Нещо повече - опитват се да диктуват дневния ред в страната, засилвайки бавно и методично  присъствието и влиянието на Русия в този регион.