Путин разказва вицове пред Ен Би Си – Русия не се занимава с политически убийства

"Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това се отнася и за миналогодишния инцидент с Алексей Навални. Нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било". Така руският президент Владимир Путин отговаря на въпрос в интервю за американската телевизия Ен Би Си,  дали е поръчал покушението срещу Навални, предаде ТАСС.
Путин добавя, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито са и за останалите затворници. 
"Към него (Навални) се прилагат същите мерки, каквито и към останалите. Те не са с нищо по-лоши, отколкото към другите, които се намират в затвора. Нo нe гaрaнтирaм, чe той щe излeзe жив, пoдoбни рeшeния в тaзи cтрaнa нe ce взeмaт oт прeзидeнтa", добавя още Путин.

Може ли да се вярва на режима в Кремъл, че не преследва със смъртни репресии политическите си опоненти?

Изявленията на руския президент за Ен Би Си биха смутили и най-непредубедения човек, когато знае какви са реалните факти около съдбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални. 

През август миналата година Навални се почувствал зле по време на полет от Сибир за Москва и бе превозен по спешност със самолет до Берлин, след като в Русия се оказа, че не могат да гарантират оцеляването му. След продължително лечение опозиционерът бе спасен, а Германия заяви, че е открила доказателства, че е бил отровен с "Новичок" - забранено нервнопаралитично вещество. 

Последва официално изявления на водещи правозащитни експерти на ООН, с които в прав текст „обвиниха Русия в опит за убийство на критика на Кремъл Алексей Навални и призоваха за международно разследване на отравянето му“, предаде Ройтерс.

В резултата на журналистическо разследване, извършено от британската организация Белингкат и руския Инсайдър, съвместно с германския Шпигел и Си Ен Ен, бе установено, че най-малко 14 души от руските тайни служби са подпомогнали или организирали отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с „Новичок“, а операцията е била координирана от Института по криминалистика на ФСБ в Русия. 

Въпреки обвиненията и острите критики, отправени към Москва от целия демократичен свят, властите в Русия не се поколебаха да продължат назидателната си акция към критика на Путин. Пожелал да се завърне в родината си, на 17 януари 2021 Навални бе незабавно арестуван още с кацането на самолета на летище „Шереметиево“, по обвинение, че е „нарушил условната си присъда от 2014-а година по делото "Ив Роше". На 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Той бе отведен в центъра за задържане в Москва „Матросская тишина“, а след това тайно изпратен в поправителна колония номер 2 в град Покров, където излежава присъдата си и до днес. Междувременно критикът на Путин се сдоби и с нови обвинения, а неговите организации бяха обявени за „екстремистки“. 

Няма никакво съмнение, че отравянето на руския опозиционер се вписва в една  дълготрайна практика за убийства и опити за убийства на критици на Путин в Русия и чужбина. Последвалият арест и затвор за Навални не са нищо друго освен  "злокобно предупреждение" за заглушаване и смазване  на инакомислещите в Русия“, категорични са топ експертите на ООН - специалният докладчик за извънсъдебните и произволните екзекуции Аниес Каламар и специалният докладчик за насърчаване и защита на свободата на мнение и свободата на словото Айрин Хан.

Много са доказателствата, че физическата разправа с критиците на руския президент е запазена марка на режима в Русия и традиция в руската държавна политика, която чрез силови средства и всякакви методи, включително убийства, се опитва да респектира и държи в страх всички, които се изправят срещу властта на Путин. Достатъчно е само да припомним каква бе съдбата на Александър Литвиненко, Анна Политковская, Борис Немцов, опита за покушение над Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри и др.