Режимът в Кремъл развива синдрома на барон Мюнхаузен или лъжата е просто истинската им природа

Патологичните лъжци притежават с 14 % по-малко сиво вещество

Игор Яковенко

Игор Яковенко

Игор Яковенко*

Преди 82 години, през юни 1939-а, централният съветски печат тържествено съобщава, че науката генетика противоречи на марксистско-ленинската диалектика. Обявяването на едно от най-перспективните научни направления на ХХ век за лъженаука се превръща в личен триумф за шарлатанина Трофим Лисенко. Същият Лисенко, който нарича генетиката "фашистска наука". 
Отогава са изминали 82 години, но лъжците, мошениците и шарлатаните продължават да тържествуват в Русия.
Срещата Путин-Байдън
Седмица преди нея кремълските медии проглушиха ушите на аудиторията, че серията от визити на Джо Байдън на европейска земя е планирана само за да може американският президент да се срещне с „великия“ Путин. Всичко друго спада към подгряващите събития.
Състоялата се среща може да бъде смятана за успех на путинския ПиАр, след като бе постигната с цената на неимоверни усилия от страна на Кремъл: заплахи, наситени съобщения за „нови свръхоръжия“ у руската военщина и съсредоточаване на 100-хилядна войскова групировка по руско-украинската граница. 

Държавата на антиваксърите

Русия преживява рязък скок на заболяванията от Ковид-19. Данните достигат най-високите стойности от май-юни миналата година. Москивският кмет Собянин обяви за „почивни“ цели 9 дни от 12 до 20 юни, за да поспадне кризата в столицата. Работниците и служителите трябвало да получат пълните си надници. Щедростта на кмета ще струва доста средства на работодателите, които Собянин изобщо не попита как ще платят на неработещите си служители.
Парковете и спортните площадки са затворени. Излиза, че спорът е опасен. А огромните тълпи, струпани в центъра за честване Деня на Русия, са нещо полезно.
Най-сериозният проблем е ниският брой на ваксинираните. Досега са се ваксинирали 17 млн. души (само 11% от населението). Докато в САЩ ваксинираните вече са 52%, а в Израел – почти всички. По данни на държавния статистически център ВЦИОМ, 38% от запитаните желаят, а 42% не желаят да се ваксинират.
Кои са антиваксърите, които отказват да подсигурят живота и здравето си в близко бъдеще? Социолозите засега не ни предоставят политическия им профил. Но с пълно основание се осмелявам да предположа, че мнозинството сред тях са онези представители на „истинския“ народ, които гласуват за Путин, крещят по митингите „Крим си е наш!“ и всячески радват руския фюрер с предаността си.
Ала когато нещата опрат до жизнено важни решения, послушният народец показва тотално недоверие към властта. Няма съмнение, че ако имаха възможност да избират, всички местни патриоти, които с наслада слушат антизападната риторика на Путин, до един бих предпочели да се ваксинират с Pfizer или Moderna.

„Патологичен лъжец“ не е обида, а диагноза

Перманентното състояние на мошеници, в което пребивават Путин и свитата му, не бива да бъде обяснявано само с политическа целесъобразност. Често пъти те лъжат толкова ненужно и безцелно, като разбират колко плитки са лъжите им, че с пълна сигурност можем да наречем състоянието им откровена патология. Някои психолози я наричат „синдром на барон Мюнхаузен“ или "фантастична псевдология".
През 2005 г. е открито първото доказателство, че мозъкът на патологичния лъжец се различава от мозъка на обикновения човек. В онази част от кората на главния мозък, която носи отговорност за социалния контрол, за такива структури на вътрешния свят на индивида като срам и съвест, обемът на сивото вещество е по-малък с около 14%. За науката би било изключително важно, ако успее да изследва тази част от мозъка на В. В. Путин и на близките му сподвижници.
Само два пресни примера. Руското правителсдтво публикува доклад в отговор на запитване от Съвета на ООН за нарушения на правата на човека по време на зимните протести срещу режима. В доклада се казва: "Незаконните масови акции бяха съпроводени от умишлено унищожаване и повреждане на автомобили и на друго имущества... Протестиращите неведнъж използваха насилие срещу органите на реда, като им нанасяха удари, представляващи заплаха за здравето".
В зимните акции участваха десетки хиляди руснаци, а милиони ги гледаха по телевизията и на видеозаписи в мрежите. Нямаше нито един строшен автомобил и нито една разбита витрина. Видяхме само зверско отношение на милицията спрямо мирния граждански протест. Нима това не са патологични лъжи?

Нацистски клевети срещу Украйна

Преди седмица правителствените телевизии разпространиха чудовищните путински лъжи относно украинския закон за коренните народи, който Путин сравни с "теорията и практиката на нацистка Германия". "Що се отнася до онези народи, които спадат към некоренните, за тях определението е нещо лошо. Но за руския народ то има особено значение“, дълбокомислено заяви кремълският „мъдрец“.
"Украинският президент Зеленский по националност е евреин. Как ще благоволят да се отнесат към подобни хора? Да не би като в нацистка Германия да им мерят черепите и други части на тялото, за да определят кой е истински ариец и кой не е ?! Как ще разделят истинските украинци от неистинските?“, опита се да бъде духовит подполковникът от КГБ.
Путинската лъжа многократно бе разобличена, но доколкото руските медии усърдно я тиражират, ще се наложи да обяснявам отново.
"Коренни народи" е международно установен термин. През 1994 г. Генералната сесия на ООН обяви Международен ден на коренните народи на земята. Това са онези малки етнически групи, наричани също аборигенни, туземни или автохтонни, които са обитавали родната си земя преди тя да бъде завзета или колонизирани от по-големи етнически групи или народи. Повечето от тях са изчезнали, маргинализирани и доживяват последните си дни в резервати и малки селища. 
Понятието "коренни народи" автоматично изключва големите нации и народи, които представляват мнозинство от населението на дадена територия и владеят богатствата на страната. Не е трудно за разбиране, нали?
Обяснителната записка на президента Зеленский уточнява, че законопроектът е предложен след анексията на Крим и Севастопол, които са историческата родина на коренни народи като кримските татари, караимите и кримчаците (крымчаки).
В Русия правният термин "коренни народи" се използва спрямо малобройнте националности в Северна Русия, Сибир и Далечния Изток: евенки, ханти, манси, нанайци и др.
Путин не може да не знае, че новият украински закон не касае нито „истинските“ или „неистинските“ украинци, нито руснаците.
Казват, че Гьобелс изобретил формулата на пропагандата: 60% истина и 40%“ лъжа. Путин модернизира пропорцията: чистата лъжа заема всичките 100 %, без никакви примеси. В цитираната нацистка клевета срещу Украйна истината обхваща 0,00%. Останалото е химически чиста, абсолютна лъжа.

Футбол и политика

Тъкмо позатихна руската истерия около фланелките на украинските футболисти, на чията вътрешна страна бил изобразен лозунгът „Слава на героите!“, който толкова дълбоко оскърби путинските фанатици.
Но руските „патриоти“ не могат да дишат без истерии. Затова си избраха да освиркват онези футболисти, които коленичат преди началото на мача  в знак на съпричастност с жертвите на расова дискриминация. Руските запалянковци освиркаха белгийските национали на стадиона в Санкт Петербург преди мача с руснаците. Резултатът е красноречив: 3:0 за Белгия.
Не виждам причинно-следствена връзка между резултата и политическата позиция на футболистите. Но забележете какви заплати получават съответните треньори. Старши треньорът на руския отбор Станислав Черчесов се радва на възнаграждение от 2,5 млн. евро. Колегата му Роберто Мартинес, който ръководи великолепния белгийски отбор, получава само 1,2 млн. евро. А треньорите на Дания Каспер Хюлманд с 270 000 евро и на Финландия със 190 000 евро изглеждат съвсем като сиромаси спрямо руския милионер.
В сравнение с играта заплатата на руския треньор изглежда несъразмерно висока. Защото му плаща държавата. Тоест, путинският режим.
Същият режим, който се опитва да ръководи футбола и балета, науката и медиите, културата и образованието. Режимът, който се навира във всяка сфера от човешкия живот и с мръсните ръце и с миризливите си ботуши тъпче, осквернява и убива...
Как да унищожим режима, без да съсипем държавата си е най-важната и най-трудната задача, която ще трябва да реши властта, дошла след Путин.
Но все пак се питам: дали подобна задача има решение?

*Известен руски журналист, блогър и политически анализатор, бивш секретар на Съюза на руските журналисти, бивш народен представител.
В момента е председател на журналистическия профсъюз «Журналистска солидарност».