Кремъл с нова опорка - от 2007 година Киев разработва план за война с Русия

Сепаратисти и руска военна техника са окупирали Донецк

Сепаратисти и руска военна техника са окупирали Донецк

Руските медии разпространиха информация, че Киев още от 2007 г. разработва план за война с Русия. 

Според изданието "Ukraine.ru", позовавайки се на интервю на генерал-майор, Виктор Назаров, излъчено по канала Ukr.life, в генералът публично е заявил, че Генералният щаб на украинските войски е започнал подготовка за война с Русия след речта на Владимир Путин на конференцията в Мюнхен, свързана с политиката за сигурност на 10 февруари 2007 година.

Има ли някаква доза истина в тълкуването на думите на генерала или става дума за руска пропаганда?

В същност става дума за пълна манипулация в руските издания, които, тълкувайки превратно думите на украинския генерал, имат една единствена цел – да се представят Украйна като страна агресор, а не като жертва на руските имперски интереси.  

В интервюто за канала Ukr.life   на 28 май Виктор Назаров заявява, че Владимир Путин в речта си на конференцията в  Мюнхен всъщност е направил крачка към възобновяването на Студената война.

„Стана ясно, че Русия няма да се успокои по отношение на това Украйна да се развива като успешна държава, независима, като субект на международната сцена. И ще бъдат предприети стъпки в посока да се спре този процес, а може би дори повече - да се поеме контрол над страната. Именно затова Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна реши да не губи време след 2007 г., а да  разработи военни документи, някои оперативни планове, които, наред с други неща, предполагат една бъдеща война с Русия“,  отбеляза генерал-майорът.

Той обаче е пределно ясен, че има  предвид не подготовката на Украйна за война с Русия, а подготовката на оперативни документи, които предвиждат определена реакция на въоръжените сили на Украйна в случай на възможни военни заплахи от страна на Русия. А тя е съвсем реалистична, като се има предвид агресивните действия на Кремъл по отношение на Източна Украйна и категорични отказ на Москва да върне Крим на Украйна, който незаконно анексира през 2014 година. Думите на ген. Назаров са просто поредната порция кремълска пропаганда, в която агресорът и насилникът обвинява в това своята жертва.