Руски сенатор обяви Байдън за „агресор“, но не казва как САЩ застрашава Русия

Алексей Пушков

Алексей Пушков

Руcкият ceнaтoр Aлeкceй Пушкoв направи жлъчен кoмeнтар по повод изявлeниятa нa Джo Бaйдън зa oтнoшeниятa c Руcия в статия за „Вашингтон пост“. 

"Cтaтиятa нa Бaйдън във "Вaшингтoн пocт" нe cъдържa нищo нoвo. Тe ce oпитвaт дa cплaшaт Мocквa c твърди дeйcтвия нa CAЩ в cлучaй, чe тя "нaврeди" нa тeхнитe интeрecи. В прoтивeн cлучaй тe иcкaт "cтaбилни oтнoшeния", нaпиca тези дни Пушкoв в прoфилa cи в "Туитър".

Нещо повече, по думите му американският президент не дава ясен отговор дали „CAЩ щe прoдължaт дa зacтрaшaвaт интeрecитe нa Руcия. "A тoвa e cъщнocттa нa прoблeмa", изтъквa Пушков.

Защо посланията на американският президент са превърнати в цинична пропаганда  на Кремъл!

„Когато се срещна с Владимир Путин в Женева, това ще бъде след дискусии на високо ниво с приятели, партньори и съюзници, които гледат на света в същия дух като САЩ и с които подновихме връзките и си поставихме общи цели. Обединени сме в отговор на предизвикателствата на Русия пред европейската сигурност, започвайки с нейната агресия в Украйна. Няма да има съмнение относно решителността на САЩ да защитават нашите демократични ценности, които не можем да отделим от нашите интереси.
По време на телефонния ми разговор с президента Путин бях откровен и прям. САЩ не търсят конфликт с Русия. Искаме стабилни и предсказуеми отношения, при които можем да работим с Русия - по въпроси като стратегическата стабилност и контрола на оръжията. Ето защо действах незабавно за удължаване на договора СТАРТ III за пет години и за укрепване на сигурността на американския народ и целия свят.

В същото време направих така, че да има сериозни последици за поведение, което нарушава суверенитета на Съединените щати, включително намеса в нашите демократични избори. И президентът Путин знае, че няма да се поколебая да отговоря на вредни действия. Когато се срещнем, ще повторя ангажимента на Съединените щати, Европа и демокрациите, всички ние споделяме едни и същи позиции, да отстояват правата и достойнството на човека.
Това е определящият въпрос за нашето време: могат ли демокрациите да се обединят, за да постигнат реални резултати в интерес на нашите народи и в един бързо променящ се свят.“

Ако внимателно вникнем в посланията на Джо Байдън в статията му за "Вaшингтoн пocт", ще стане пределно ясно, че критиките на руския сенатор са меко казано манипулативни с фалшиви опорки. Внушенията му за „сплашване“ и „притискане“ на Русия от страна на САЩ, за „заплаха на руския национален интерес“, каквито прави Aлeкceй Пушкoв, са неприемливи и опасни. В тях ясно прозира желание да бъдат неглижирани и заметени деструктивните действия и агресивни акции в редица европейски страни, инспирирани от Кремъл. Според Пушков светът трябва да си затвори очите пред незаконната анексия на Крим и постоянни военни операции в Източна Украйна, нарушаването от страна на Русия на териториалната цялост в държави като Грузия и Молдова, водената с всички възможни средства хибридната война и непрестанни кибер атаки, които Москва упражнява спрямо Запада и особено към САЩ, както и нескритите амбиции на Путин за реставрацията на някогашната съветска империя и възвръщането на влиянието й над бившите сателити на СССР. Да не говорим за неспирното нарушаване на международното право и потъпкването на човешките права, най-пресен пример за които е незаконният затвор на опозиционера Алексей Навални, забраната на неговите последователи да се кандидатират за изборите. Това е само част от пъзела, който Кремъл реди ежедневно със своята агресивна външна политика, нищо че режимът в Москва винаги най-нагло търси оправдания за своите действия с измислени доводи и скандални внушения. Затова няма как думите на  Aлeкceй Пушкoв  да бъдат прието по-друг начин, освен като предизвикателство, приписвайки на  САЩ едва ли не ролята на агресор, който е „заплаха за националната сигурност на Русия“. На фона на ясно заявената официална позиция на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен: Вашингтон е готов на сътрудничество с Русия, ако Кремъл промени своя агресивен курс във външната си политика, твърденията на руския сенатор звучат като цинична, но отчаяна пропаганда.