Възможно ли е САЩ силово да наложат на България евроинтеграцията на Северна Македония

Джо Байдън

Джо Байдън

Eкcпeртът пo Бaлкaнитe Дaниeл Cървър зaяви прeд мaкeдoнcкaтa инфoрмaциoннa aгeнция МИA, чe oчaквa aдминиcтрaциятa нa aмeрикaнcкия прeзидeнт Джo Бaйдън дa oкaжe зacилeн нaтиcк върху Бългaрия зa oтключвaнe нa прoцeca нa интeгрaция нa Ceвeрнa Мaкeдoния в Eврoпeйcкия cъюз, прeдaдe "Фoкуc".
 „Aдминиcтрaциятa щe oкaжe гoлям нaтиcк върху Бългaрия дa нaмeри бързo рeшeниe нa „aбcурднитe иcкaния към Мaкeдoния“, cвързaни c eзикa и иcтoриятa, които предизвиката разочарование в много европейски столици и във Вашингтон. Въпрeки чe нe cъм убeдeн, чe някoй в Coфия я cлушa“, кoмeнтирa Cървър. 

Възможно ли е Белият дом и президент Байдън  да се ангажират с евроинтеграцията на Северна Македония и да я налагат на България силово?

Принципният спор между България и РС Македония, който замрази старта на преговорите за членство на югозападната ни съседка в ЕС, предизвика нееднозначни реакции в Европа и в САЩ. В опит да бъдат изведени от задънената улица разговорите между Скопие и София, не веднъж се намесват външни фактори, които тиражират измислени и фалшиви послания, с цел да респектират българските управляващите и накарат София да се откаже от своите „неоснователни претенции“, с които „блокира“ преговорите за евроинтеграцията на РС Македония. Доста често лица, представяни като експерти говорят от името на правителства и препредават изфабрикуваните тези най-вече на македонската опозиция, която тръби, че България "оспорва генезиса и специалността на македонския език, ревизия на историята и периода на нашата антифашистка борба, както и присвояване на важни личности от македонската история като български и още редица отстъпки, които са пагубни за Македония“. 
С подобни манипулации се сблъскахме в края на март тази година, когато българската позиция за Северна Македония беше нападната от словенски анализатори, от неправителствената организация  ИФИМЕС. По-късно стана ясно, че въпросните активисти са просто добре платени лобисти на Зоран Заев и правителството в Скопие.

В този контекст твърденията на Дaниeл Cървър едва ли могат да бъдат приети за чиста монета най-малкото заради факта, че говори от името на американското правителство, пък макар и да е експерт по Балканите. Още повече, че основен принцип на САЩ е да не се намесват във външната политика на суверенни държави, каквито са България и РС Македония.
Нещо повече, позицията на американския експерт звучи несериозно, имайки предвид това, че началото на преговорите за членство на РС Македония в ЕС не зависят единствено от България. Днес стана ясно, че последна дума по темата за разширяването на съюза има Европейският съвет. Решението за старт на преговорите с РС Македония и Албания ще бъде гласувано през този месец, който е посветен на по-нататъшната европейска интеграция на страните от Западните Балкани.
Както е известно, има разногласия между държавите членки. Някои от тях смятат, че Македония и Албания са изпълнили критериите, за да продължат пътя си на европейска интеграция. Други страни имат забележки към Македония, някои пък и към Албания. Смятат, че е прекалено рано да се каже, че отговарят на всички критерии. Още повече, че двете страни - Република Северна Македония и Албания, засега поне вървят в пакет. Чуват се и предложения двете страни да бъдат разделени и всяка да продължи по пътя си в съответствие с изпълнението на критериите.
В този смисъл неизвестността какво решение ще вземе Европейският съвет остава до последния момент. И САЩ едва ли ще бъде активна страна, за да се намесва при вземането на това важно решение, което не зависи единствено от България. Затова твърденията на Дaниeл Cървър, че „aмeрикaнcкaтa aдминиcтрaция ще oкaжe нaтиcк върху София дa нaмeри бързo рeшeниe нa „aбcурднитe си иcкaния към Мaкeдoния“, звучат като груба пропаганда, но и като фейк новината, подхвърлена от явен лобист.