Faktor.bg освети още през 2017 атакиста Христо Маринов - централен нападател за руско влияние, но службите го проспаха

Неговата фондация „Народно единение“ се превърна в оръжие за прокарване на кремълски политики

Съветникът на Сидеров Христо Маринов е свързан с руски служби чрез свои фирми. Името му изплува в разследване за финансиране от Русия на партията на италианския вицепремиер Матео Салвини, обяви вчера „Капитал”.
На 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий".
Съдружници във фирмата са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към онзи момент, Маринов днес е официално съветник в парламента на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим.
Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия". Тази платформа, чиято основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл, се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия "Лига" Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин. 

Името на Маринов обаче съвсем не е непознато у нас. Още преди две години – през май 2017, Faktor.bg публикува обширно разследване на Димитрин Вичев, съпредседател на Атлантическия съвет на България за съмнителната дейност на Христо Маринов, в полза на Кремъл и Путин.
Ако тогава българските специални служби не бяха проспали хибридната дейност на важния човек от „Атака”, можеха отдавна да пресекат и парират проруската им дейност, но и да предупредят италианските си колеги, какви важни обвързаности и интереси се имплантират в бъдещия им политически живот.

Името на Христо Марино нашумя през пролетта на 2017 година с опита в Свищов да бъде реализирана гигантоманската русофилска идея - 8-метров паметник на император Александър II. В подривната руска операция бяха подведени и кметът и общинските съветници на града, които първоначално приеха да реализират проекта. Корените на тази 

небългарска идея

трябва да се търсят при дарителите на скулптурата, която предизвиква дори и чисто естетически възражения. 
Каква всъщност е фондацията-дарител „Балкански институт за възстановяване и развитие“, какви сенки стоят зад нея,  с какви финанси оперира? 

Кой-кой е в играта на паметници?

Ако се тръгне от фондация "Балкански институт за възстановяване и развитие", с председател на УС – Методи Митев, неминуемо ще се сблъскате с фондация „Народно единение“, с председател Христо Маринов. Той пък е в тесни контакти с фондация „Народно единство“ – Русия, с президент Александър Львович Рапопорт, с Международна обществена фондация „Российский фонд мира“, с президент  Леонид Слуцкий  – председател на  Комисията по международните въпроси при руската Дума, депутат от „Единна Русия“, (преди това президент на тази фондация е бил Анатолий Карпов, б.р.). Те са свързани с Международна асоциация на фондациите за мир по света, (в нея участват само държави от бившия СССР, б.р.), с президент Анатолий Карпов, депутат от партията на Путин „Единная Русия“.
Методи Митев явно е подставено лице за подпис и легитимация, а парите и управлението се дирижират от други хора. На публичните снимки на преден план винаги се виждат други играчи, а Митев е винаги на втори план. 

rusofili_svistov2.jpg

От ляво на дясно, на преден план – кметът на Поморие, Анатолий Корпов, Виктор Родин, Христо Маринов. На заден план - в средата  Методи Митев

Макар в целите и  устава на организацията да се говори за балканско сътрудничество, цялата реална дейност е  открито проруска и е напълно в съзвучие с дейността на руския фонд „Народное единство“ - развитие на православието, културата, спорта и грижа за онкоболни деца чрез Русия. 

Важен „нападател“ в играта на русофилски фондации 

е Христо Маринов, известен като председател на „Народно единение“. Нестопанската му организация  няма сайт, няма фейсбук странциа. Предполага се , че дори не е регистрирана у нас, а е български клон на руската фонадация „Народное едниство“. Христо Маринов е представян като  български предприемач, но в Русия е известен като „руководитель административного аппарата парламентской партии Атака“.

rusofili_svistov3.jpg

Вляво - Христо Маринов,  на церемонията по раздаването на „Горкиевските литературни награди“, учредени от Фондация „Народно единство“,  с президент Алексъндър Рапопорт 

Той е част и от делегацията на Атака през февруари 2015 г. в окупирания Крим. Тогава се срещат с т.н. министри, кримски депутати и пълномощници на Путин, някои от тях в забранителния списък за пътуване в ЕС, като Олег Белавенцев – специалният пратеник и пълномощник на президента Путин  в Крим.
Постоянен спътник и партньор на Маринов е бившия депутат и съветник на В. Путин - Виктор Родин, представител на руския фонд „Национално единство”. С него заедно посещават много пъти през 2015 и 2016 г. Крим и Москва. 
Ето някои извадки от руски медии, които дават ясна представа – кой е Маринов и с кого играе:
„СИМФЕРОПОЛЬ, 3 март – РИА Новости. Болгария — страна, где не надо переводить русскую речь. Болгары хорошо понимают язык братского русского народа. Об этом в интервью радио "Россия сегодня" рассказал руководитель административного аппарата Парламентско-политической партии Болгарии "Атака" Христо Маринов.
"Не только для сегодняшней Болгарии, но и для будущей Болгарии, праздник освобождения от Османского ига, который мы отмечаем 3 марта, будет самым значимым и великим. Болгары не должны забывать о пяти веках истории под османским игом. И для болгарского народа освобождение от турецкого господства в те века и от фашистов в прошлом веке связано с Россией. Язык братского русского народа болгары понимают хорошо".

rusofili_svistov4.jpg

Христо Маринов и Виктор Родин на посещение при т.н. зам. Министър председател на Република Крим в Руската федерация – 2015 г.

„България е заинтересована във възстановяването на тесните икономически връзки с Русия, е казал членът на ПП Атака Христо Маринов, предаде РИА Новости.
По думите на Маринов създаването на свободна икономическа зона в Крим отваря нови перспективи за българските предприемачи в Русия, която винаги е била най-големия пазар за българската продукция. "Свободната икономическа зона в Крим е много интересна за нас. Нас ни делят само 400 километра по море. Това дава възможността лесно и евтино да превозваме нашата продукция. Преди имаше много тясно сътрудничеството между нас и Русия. Например България продаваше зеленчукови консерви. За съжаление, днес тази промишленост в България е убита, но можем да споделим нашия дългогодишен опит в тази област", каза още той. По думите на Маринов въпросите с евентуалното сътрудничество вече са били обсъдени в Министерството по въпросите на Крим в Москва. Той се среща и с представители на българското малцинство на черноморския полуостров.

rusofili_svistov5.jpg

Делегация на партия Атака в Крим през февруари 2015 г. Зад Сидеров – Виктор Родин, до Магдалена Ташева - вдясно – Христо Маринов, лица от делегацията, представители на нелегитимната власт в управлението на Крим

Според "Новости Крыма" Христо Маринов е обявил, че предстои създаването на нов българо-руски филм, защото "за последните 20 години не сме създали нито едно художествено произведение заедно". Маринов е заявил на домакините си, че 500 хил. души от населението на България са руснаци. Този „факт“ вероятно би хвърлило в почуда Националния статистически институт. Човекът на Атака също така е обявил, че на 23 февруари в София ще бъде отворен културен център "Севастопол".
„16 апреля 2015. Крим. Состоявшаяся встреча стала продолжением прошедших в начале апреля в Симферополе консультаций, на которых представители Болгарии заявили о своем намерении реализовать в Крыму ряд инвестиционных проектов. Как сообщало Министерство внутренней политики, информации и связи Крыма, о желании инвестировать в полуостров в рамках свободной экономической зоны заявили представители иностранной делегации Христо Маринов и Виктор Родин.
Зампредседателя Совета министров Крыма Руслан Бальбек, со своей стороны, заверил гостей в готовности правительства республики оказать полное содействие и поддержку потенциальным инвесторам.“
През юли 2015 г. руските медии отразяват поредна среща с Маринов: „Заместитель Председателя Совета министров Республики Крым Руслан Бальбек провел встречу с делегацией из Республики Болгария."

rusofili_svistov6.jpg

Посещение на делегацията на Атака в Крим. Отляво на Волен Сидеров е Христо Маринов, между тях отзад – Виктор Родин. Отдясно на Волен Сидеров  губернаторът на  града Севастопол със специален статут в Крим  Алексей Чалий, който е със санкции за пътуване в САЩ и ЕС

В ходе встречи, представители делегации Христо Маринов и Виктор Родин заявили о своем намерении реализовать в Крыму ряд инвестиционных проектов в рамках действующей экономической зоны. В свою очередь, вице-премьер отметил, что Правительство Крыма готово оказать полное одействие и поддержку потенциальным инвесторам. По итогам встречи, было принято решение об инициировании совещания, где будут детально рассмотрены предложения болгарских инвесторов“.

Христо Маринов е представян едва ли не като важен български фактор, който легитимира руската окупация в Крим, докато официалната позиция на България е коренно различна – в съзвучие с европейската и американската – санкции за агресора Русия.

Зад Маринов плътно е застанала Фондация „Народно единство“ – Русия,

с президент Александър Львович Рапопорт. Неправителствената организация има сайт има и страница във фейсбус с много малко посещения и харесвания - 200. А Алкесандър Рапопорт демонстрира, че не приема правителството на Украйна, счита Америка и Европа за подстрекатели на Украйна да търси независимост.

rusofili_svistov7.jpg

Отляво  президента на фондация „Народно единство“  Александър Рапопорт. До него вицепрезидента на фондацията Владимир Юрьевич   Зорин  - бивш член на ЦК на Узбекската комунистическа партия, Бивш Първи секретар на посолството на Узбекистан в Русия, Бивш министър на на националната политика в Правителството на Русия при президент Путин, днес специален пълномощник и представител на Путин по междунационалните въпроси. Най-доверено лице на Путин по междунационалните въпроси. 

Ето позициите му: 
„Название нашего фонда отражает главную идею политики президента России Владимира Путина. И конечно, культурный диалог на евразийском пространстве - важное направление объединения народов“.
„Почему грузин должен быть независим от армянина, а чеченец — от аварца? Независимых людей и наций нет!“

Александър Раппорт е от Санкт Петербург, от където е и Путин, и е собственик на търговския холдинг „ Негоция“. Президент е на футболния клуб „Спарта“ – Москва, втора дивизия.

Вицепрезидент на фондацията е - Владимир Юрьевич   Зорин  - бивш член на ЦК на Узбекската комунистическа партия, Първи секретар на посолството на Узбекистан в Русия, министър на на националната политика в Правителството на Русия при Путин, специален пълномощник и представител на Путин по междунационалните въпроси. 

Представители на фонда в България са Христо Маринов и бившият депутат и съветник на В. Путин - Виктор Родин. Тоест -  няма никакво съмнение, че става дума за хора от най-близкото обкръжение на руския президент, които чрез неправителствени организация осъществяват специфични политики и влияния в страните от бившия Източен блок, с цел налагане на руския свят и откъсване от ценностите на ЕС и НАТО. Тази руска технология за пропаганда Европа ясно квалифицира като хибридна война.

Като истински, макар и некоронован император на Русия,

Путин се отплаща с почести на верните си любимци

Ето официално съобщение в московските медии:
„05 декабря 2015 года 
Председатель Правления Общероссийского Общественного Движения «За сбережение народа», учредившего награду, Андрей Красильников в Зале Церковных Соборов Храма Христа Спасителя, в Москве состоялось торжественное вручение награды «За сбережение народа», приуроченное к 70-летию создания Организации Объединенных наций по вопросам науки, культуры и образования (ЮНЕСКО).
НОМИНАЦИЯ „ЮНЕСКО“ 
1. Зураб Константинович Церетели - Народный художник СССР, Герой Социалистического Труда, Посол доброй воли ЮНЕСКО(Церетели е любимият скулптур на Путин, автор и на паметника на императора, който трябва да  бъде издигнат в Свищов, б.р.)
2. НОМИНАЦИЯ „СПОРТ И ФИЗИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА“
          Алина Маратовна Кабаева – Олимпийская чемпионка и бронзовый призер Олимпийских игр, двукратная чемпионка мира и пятикратная чемпионка Европы (жената до Путин, б.р.).
3. НОМИНАЦИЯ „БЛАГОТВОРИТЕЛЬНОСТЬ“
         Александр Львович Рапопорт – руководитель Фонда «Народное Единство»
4. НОМИНАЦИЯ „НАРОДНЫЙ ГЕРОЙ“
       Иосиф Давыдович Кобзон – Народный артист СССР, Лауреат Государственной премии СССР, премии Ленинского Комсомола, премии Правительства РФ.

rusofili_svistov8.jpg

5.12-2015 г. Награждаване на  руски дейци с наградата за „Сближение на народите“, една от най-престижните в Русия. Между наградените са Зураб  Церетели , Йосиф Кабзон, Алина Кабаева и Александър  Рапопорт – президент на Фонда «Народное Единство»

4. Международна обществена фондация „Российский фонд мира“ с президент  Леонид Слуцкий  – Председател на  Комисията по международните въпроси при парламента на Русия – Думата, депутат от „Единна Русия“,  преди това  президент е бил Анатолий Карпов, депутат от „Единна Русия“ , а днес президент на  Международна асоциация на фондациите за мир по света.

Бившия световен шампион по шахмат Карпов е доверено лице на Путин за реклама на „Руский мир“ по света.
Заместник президент на фонда за мир е  Зураб Церетели, а член на УС е патриархът на Русия - Кирил.
Карпов посещава България през 2016 г. най-малко три пъти. На 3.03. за Националния празник в София, за да произнесе поздравително писмо от Наришкин, председател на думата на Русия, който е със санкция да пътува в ЕС. 
През м. май гостува в Поморие заедно с Александр Львович Рапопорт – руководитель Фонда „Народное Единство“, Христо Маринов и Виктор Родин представители в България и дарителя на Свищов Методи Митев, който се явява с неговата фондация официален домакин и организатор. 

rusofili_svistov9.jpg

От ляво на дясно: Виктор Родин бивш депутат на Руската Дума и съветник на Путин, Анатолий Карпов, председател на Асоциацията на фондациите за Мир по света (Евразия), Христо Маринов –административен ръководител на партия Атака, бизнесмен, съдружиик на Родин и партньори на Карпов. Среща при кмета на Поморие 2016 г

През декември 2016 г. при второто посещение на т.н. свята икона на Богородица със седемте стрели в Свищов, предвождана лично от Митев, Анатолий Карпов казва в интервю: 
„ - Каква бе целта на визитата ви в България?
- Да се включа в развитието на отношенията между нас в различни области. Много руски граждани прекарват цяло лято на вашето Черноморие, други пък са си купили имоти. Имам дългосрочни и перспективни планове в сферата на шаха. В България успешно работи лятната ми школа в Албена. Сега отворих център и в Поморие. Бих искал да създам шахматни клубове в осем областни града в страната ви. Мой партньор е Фондация "Народно единение" с председател Христо Маринов.„

rusofili_svistov10.jpg

Отляво надясно – Христо Маринов и Анталоий Карпов връчват на кмета на Поморие подаръци. Вижда се на тях знакът на руския фонда „Народно единство“, това е истинската фондация, стояща зад Христо Маринов,  ръководена от приближени лица до Путин

 

През 2016 година настъплението у нас чрез руски фондации продължава успешно, а Русия има повече от век традиции как да се отблагодарява на верните си хора в България. С благословията на Путин с награди се удостояват и видни българи – няма съмнение, че са били 

твърде полезни на Кремъл и стретегиите му

за Бълканите. Ето цитат от българска медия:

„В Руския културно-информационен център в София се състоя среща на представителите на руската Благотворителна фондация «Народно единство» и българската фондация «Народно единение» с българската общественост на тема: „Актуални въпроси на сътрудничеството между България и Русия в областта на науката, културата и спорта“.

Мероприятието се проведе във формата на панелна дискусия, в която взеха участие: президентът на Благотворителната фондация „Народно единство“ (Русия) Александър Рапопорт, председателят на фондация «Народно единение» (България) Христо Маринов, съветникът във фондация „Народно единение“ Василис Пимпас и представители на Правителството на Москва.
Почетен гост на мероприятието стана президентът на Международната асоциация на Фондациите за мир, депутатът от Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската Федерация, световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, който разказа за реализацията на международния проект за развитие на руската шахматна школа в чужбина.
Обсъждани бяха задачите, стоящи пред нашите страни, както и перспективите на двустранното взаимодействие в областта на науката, културата и спорта.
Отново в рамките на срещата премина и връчването на почетните награди на Правителството на Москва „За развитие на международното сътрудничество с град Москва“ на известни български обществени дейци, учени и представители на РПЦ (Руската православна църква).
 Сред наградените бяха: първият български космонавт, героят на България и герой на Съветския Съюз Георги Иванов, академикът от Българската академия на науките (до декември 2016 г. – президент на БАН) Стефан Воденичаров, почетният председател на партия „Движение за права и свободи“ Ахмед Доган, главният секретар на Светия синод на Българската православна църква архимандрит Герасим, кметът на град Созопол Панайот Рейзи, вицепрезидентът на Българската федерация по бокс Камен Пенков(бивш зам. министър на МВР в правителството на Сергей Станишев, изключително близък до БСП, бр.)
В отговор академик Стефан Воденичаров произнесе слово, в което каза, че партньорските връзки между Русия и България имат обща дългогодишна история и успешно перспективно бъдеще. Думи на благодарност за оценката на Правителството на Москва на работата им прозвучаха и от космонавта Георги Иванов, от вицепрезидента на Българската федерация по бокс Камен Пенков и представителя на кметството в Созопол.
Дискусията премина много активно, присъстващите зададоха на гостите множество въпроси за съвременното развитие на отношенията между Русия и България, за контактите в областта на спорта. Най-много въпроси бяха отправени към Анатолий Карпов. Световният ексшампион по шахмат сподели своите планове за създаване в България на мрежа от детско-юношески шахматни школи на Анатолий Карпов.
Руско-българската среща показа, че подобни мероприятия са нужни на България. Надяваме се, че те ще станат традиционни“.
Ако се проследят проекциите на тези срещи и награди обществото се осъзнае, че ключът за тези руски политики на наша територия несъмнено е Христо Маринов – човекът на Атака, в най-близкото обкръжение до Путин.

car_osvoboditel.jpg

Церетели и Христо Маринов пред гигантоманския паметник на императора

Свищовската инициатива за издигане паметник на руския император и русофилските фондации, преплетени като свински черва са нагледно доказателство за тежките комплекси  и вечно преклонение, втълпявани на народа към спорната освободителка Русия. 

Несъмнено използването на православието и панславянството са едни от главните опорни точки на руската хибридна война, която се провежда у нас чрез различни средства и православни фондации. Те са съставна част и от доктрините на кремълските идеолози - Дугин и Решетников, които чертаят геополитиката на Руския свят, като единствената възможност за възстановяване на загиващата Европа и проповядват, че свише на България е предопределено да следва и подкрепя Матушка.  

Вероятно такава е и главната роля на съмнителния „Балкански институт за възстановяване и развитие“ както и на ключовата фондация „Народно единение“, с председател Христо Маринов. Несъмнено е, че техните създатели и идеолози искат да възстановяват руските зависимости в България и превръщането й в истинска Задунайска губерния, каквато е била и стратегията на Цар Освободител.