Фалшив руски представител в ООН: Русия не бе задължена да зачита териториалната цялост на Украйна

По време на заседание на Общото събрание на ООН представителят на руската делегация Денис Лозински обвини в проява на „антируска пропаганда“ своя колега от Украйна, който си позволи да отбележи, че завземането на Крим е „грубо нарушение на разпоредбите“, разписани в меморадума от Будапеща. 

„Разпоредбите на този документ не се прилагат при обстоятелства, произтичащи от действията на вътрешнополитически или социално-икономически фактори“, посочва Лозински, цитиран от The Insider. 

„В момент на развихрилите се радикални национални елементи в Украйна и то в ситуация, когато със сила бе извършен държавен преврат в страната с подкрепата отвън, упражняването на правото на самоопределение от населението на Крим и Севастопол и последващото влизане в Русия бяха единственият възможен начин за защита на неговите жизненоважни интереси ", подчертава представителят на Русия.

Има ли право Москва да не зачита териториалната цялост на Украйна, оправдавайки действията си с измами и манипулации?

Когато говори за „обстоятелство, произтичащо от действията на вътрешнополитически или социално-икономически фактори“, Лозински очевидно има предвид така наречения референдум от 2014 г. за присъединяването на Крим към Русия. Фактите обаче доказват, че изречените от него думи са откровена лъжа, ако проследим хронологията на събитията. 

На 27 февруари 2014 г. сградата на Върховния съвет на Крим бе завзета от въоръжени мъже в униформа без отличителни знаци; по -късно, през март 2015 г., Владимир Путин в интервю за ВГТРК, който излъчи филма „Крим. Пътят към дома ”, признава, че това са руски специални части. В същия ден Върховният съвет свика референдум за "държавната независимост" на Крим. Депутатът от Върховния съвет Николай Сумулиди твърди , че няма кворум на събранието в завзетата  сграда; самият той не присъствал там, но по -късно научил, че незнайко как е, „гласувал“ за референдума.

Вечерта на същия ден датата на референдума бе изместена от май на 30 март, а след това на 16 март. В същото време въпросът за държавната независимост и договорните отношения с Украйна се преформулира във въпрос за присъединяването на Крим към Русия. Заместник -председателят на въоръжените сили на Крим тогава Григорий Йофе обяснява промяната в формулировката на въпроса с реакцията на украинските власти по отношение на решението за провеждане на референдум. Но през 2015 г. в същото интервю за ВГТРК Путин призна:

„Беше нощта от 22 срещу 23 февруари. Приключихме срещата около седем часа сутринта, казах на всички колеги: „Ситуацията се разви по такъв начин в Украйна, че трябва да започнем работа по връщането на Крим в Русия“.

От това вече става ясно, че решението за анексиране на Крим по време на завземането на местните власти и определянето да бъде свикан референдум вече е било взето.

Четири дни по-късно тежко въоръжена военна част установява контрол над местния парламент в Крим, който набързо насрочва дата за провеждането на референдум за присъединяването на полуострова към Русия. Тогава Украйна заговори за "инвазия" на Москва в Крим.

Разбира се, че в Украйна през 2014 година се състоя Революцията на достойнството. Но съвсем не е ясно защо руският дипломат счита последващата правителствена криза като основание за Русия да не изпълнява  задълженията си съгласно меморандума от Будапеща по отношение на Украйна.

Заслужава да се отбележи, че украинските лидери критично оценяват този меморандум и предвидвиждат, че някой ден задълженията по този документ ще бъдат грубо нарушени, тъй като не предвижда никакви санкции за неспазване. Леонид Кучма, който подписва меморандума от името на Украйна през 2009 г., 15 години след подписването и 5 години преди анексирането на Крим, го описа по следния начин:

"Дадоха ни лист хартия вместо ядрено оръжие."

Той припомни и думите на тогавашния френски президент Франсоа Митеран: "Сине, не вярвай на този документ, ще бъдеш измамен."

Именно с тази измама руският дипломат в ООН сега се опитва да оправдае действията на властта в Кремъл пред Запада. Няма никакво съмнение, че президентът Путин ще продължи да използва всички средства и форми за манипулация, за да оправдае анексията на Крим и своя категоричен отказ той да бъде върнат на Украйна. А това в пълен разрез с вижданията и принципите, които защитава Запада, който наложи нови санкции на Русия именно заради анексията на Крим