Фандъкова: Не ме притеснява популизма на конкурентите ми, софиянци добре разпознават фалша

Ако един кмет решава, че няма да взима никакви заеми, това ще обрече града на застой, категорична е тя

Прогнозирах, че стратегията на повечето от кандидатите за кмет на София ще бъде да критикуват, отричат или омаловажат направеното. Не ме притеснява и популизма, защото в София живеят хора, които лесно разпознават фалша. Когато обещаваш всичко, значи няма да свършиш нищо. Това заяви в студиото на Би Ти Ви Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на столицата.

Тя изтъкна, че разчита на тези избори на подкрепата на софиянци, които искат да продължи градът да се развива с още по-бързи темпове. 
И на мен ми се иска промените да стават по-бързо, затова реших да променя стила в работата и екипа, с който ще работя. Подмених листата от общински съветници защото за мен беше много важно да поканя хора, които са авторитетни и са готови да дават всичко от себе си. Но не беше трудно да ги убеждавам, защото те наистина искат да допринесат за развитието на нашия град. Освен това предвиждам и нов сектор и нов зам. кмет, който да отговаря за дегитализацията, което е едно удобство и носи повече прозрачност. Вече успях да представя нашата стратегия в едно от престижните столични училища, заявка за участие в която има и от страна на бизнеса. Имаме шанса в процеса на наваксване да предложим и по-добрите решения. Имаме и добър екип, затова съм уверена, че може да продължим да работим за развитието на София, аргументира се Фандъкова.

Кандидатът на ГЕРБ посочи още, че за нея най-важното в тази кампания е срещата с хората, които оценяват направеното, но и  дават конкретни задачи. 
Йорданка Фандъкова засегна две от горещите теми, които са особено актуални за столицата – транспорта и задлъжнялостта на столична община, за която бе разкритикувана от някои нейни конкуренти.

Трафикът в София и подобряването му е много важна мярка. Ние ще продължим да строим метрото с бързи темпове, за да намалим трафика. Модернизираме и градския транспорт. Като последен етап е довеждащият транспорт, затова искаме да създадем това удобство на хората, за да оставят собствените си автомобили. И довършването на Околовръстния път и вътрешните рингове в града – вече сме започнали тези проекти. В момента сме процес на подготовка за реализацията им, посочи Фандъкова.

Що се отнася до задлъжнялостта на Столична община – тази материя е трудна. Първо София има трайно най-високият кредитен рейтинг в страната, даден и от „Стандарт анд Пуър“. Тази компания проверява регулярно много внимателно приходите, разходи, в това число и дълговете. По отношение на заемите ще посоча три неща. Първо – заемите са взети за изграждането на метрото. Второ – заемите са ни само от Първа инвестиционни банки. И трето – заемите са взети при възможно най-ниската лихва. С други думи, дългът на столична община не надвишава собствените ни приходи, той е 7.7% от приходите. Ако един кмет решава, че няма да взима никакви заеми, това ще обрече града на невъзможност да се развива, категорична е Йорданка Фандъкова.