Фандъкова: С дигитализацията ще намалим административна тежест и ще гарантираме повече контрол и прозрачност

Тя представи стратегията за дигитализация на София пред създателите на най-успешното IT училище в София SoftUni

снимка: пресцентър на ГЕРБ

снимка: пресцентър на ГЕРБ

„Стратегическата задача е дигитализацията на цялата работа на общината в следващите няколко години. Целта е по-ефективна администрация и по-прозрачно управление с повече контрол върху всеки процес“, това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от коалиция ГЕРБ-СДС при представяне на стратегията за дигитализация пред създателите на най-успешното училище за IT специалисти SoftUni Светлин Наков и Христо Тенчев.
Фандъкова им благодари за подкрепата и за готовността да участват с кадри, обучения и връзки с всички компании, с които работят. „Предлагам дигитализацията да бъде отделена в специален ресор, който да има свои зам.-кмет. Това е добрият опит на градовете, които са в Топ 5 на най-дигиталните градове и показва ясно волята ни това да се случи“, каза тя.

„София може да бъде лидер в Европа и света като град и като общност, защото IT индустрията е тази, с която ние се гордеем. Вярвам, че големите градове могат да дойдат да търсят опит от нас. Ние в „СофтУни“ го направихме и вярвам, че заедно с града ни може да го направим“, каза Светлин Наков. Той подчерта, че са впечатлени от добрата работа по стратегията, направена по начина,  по който работи бизнеса. „С интерактивен процес, с дългосрочна карта и регистри, които да дадат основа за изграждане на конкретните електронни услуги. Вижда се ясното разбиране, че да се случи това са нужни млади хора от IT бранша“, допълни Наков.

„Още преди 2 години кметът Фандъкова ни възложи да работим за дигитална трансформация на София. Започнахме с проект по методология на Европейската комисия. Изготвихме пътната карта как това да се случи. Нашата цел е София и държавата да се възползва от десетките успешни IT компании за успешна дигитализация. Целта ни е по-малко административна тежест и затова електронната община е много важна“, каза Владимир Данаилов, кандидат за общински съветник от коалиция ГЕРБ – СДС и директор на Софийската агенция за инвестиции.

„Имаме идеи как още по-добре да приобщим гражданите и бизнеса в решенията за развитието на градската среда и на бизнес климата. Това ниво, което задължително трябва да се развие  през смарт-политики.  Планираме и ресурсите, които са необходими“, добави Фандъкова. 

Фандъкова обясни, че целта е София да не чака промяна на законодателството, а да работи успоредно с него. „Имаме шанса докато наваксваме, да използваме най-новото и да застанем в лидерска позиция. Затова е важно участието  на българските компании“, каза Фандъкова. „Талантът го имаме и затова използването на българските IT компании ще увеличи скоростта“, каза Светлин Наков.