Фандъкова: София няма нужда от експерименти, моите проекти са с гарантирани пари

"Топлофикация" ще има външен мениджънт, който ще вложи инвестиции в нови мощности

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

Градът ни има нужда от спокойствие, не от експерименти. Моите проекти са са с гарантирани пари. заяви в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия столичният кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

"За мен беше много важно, че решихме много кризи през последните години. Разбира се, работата е съчетана с пропуски и грешки, но аз знам причините и мога да предложа решение и промяна. Именно това е причина за обновяване на екипа", обясни кандидат-кметът.

"Със сигурност няма леви и десни тротоари, но има леви и десни решения. Никой от конкурентите не говори за икономическото развитие на града. София има шанс да привлече голям стратегически инвеститор. Работим заедно с държавата, икономиката на града нарасна неколкократно", каза Фандъкова. Тя припомни, че за 10 години, без да се променят данъците и основните такси, е увеличен бюджетът с 200 млн. лв. собствени приходи и са привлечени 4,5 млрд. лв. европейски средства за ключовите проекти. "Те промениха и продължават да променят града. Други кандидати говорят за метрото, като че ли то само си се строи. Европейски пари не се подаряват, трябва защитен проект и доверие. Аз мога да гарантирам продължаването на тези проекти", категорична е Фандъкова.

Столичният кмет посочи като свой приоритет дигитализацията. "Електронните услуги, които създават повече удобство и прозрачност, са много важни. По този начин ще се преустановят корупционни практики, затова залагаме административната реформа", обясни тя.

Фандъкова не скри възмущението си, че част от кандидатите са си служили с внушения и лъжи. "Г-жа Манолова непрекъснато вади някакви документи, които впоследствие се оказва, че са публични. Няма нито един подаден сигнал, дори беше извадена моя проверка, извадена с моя заповед и изпратена в прокуратурата от мен. Корупцията се бори с конкретни проверки, нещо, което аз правя непрекъснато за общински дружества", припомни столичният кмет.

"Моята програма е с конкретни срокове и проекти и мога да ги гарантирам", категорична е Фандъкова. На въпрос защо се правят смени в екипа тя посочи, че работата на кмета е конкретна, а градът се променя и когато има промяна на приоритетите и задачите, екипът също трябва да се промени. "Включихме много хора от гражданска квота, за мен това беше много важно", изтъкна Фандъкова.

Тя припомни, че за 10 г. населението на София се е увеличило с 250 000 души. "Това води до нови предизвикателства, работата е непрекъснато усилие. Затова в момента залагаме завършването на стратегически проекти - Околовръстния път, метрото, вътрешните рингове, завършването на Южната дъга. Ние сме заложили 40% намаляване на софийския трафик с конкретни мерки", заяви Фандъкова. Столичният кмет декларира, че ще продължи усилията си за влизането във вътрешните квартали.

По въпроса със строежа на детските градини Йорданка Фандъкова изтъкна, че когато е започнала работа като зам.-кмет, е алармирала за недостиг на детски градини, тъй като са се заменяли за няколко апартамента. "Построихме за 8 години 100 нови сгради. Важно е да кажем, че имаме конкретни проекти на терени, които сме осигурили, които не са общински - Манастирски ливади и Витоша ВЕЦ Симеоново сме се договорили с Православната църква, държавата ни прехвърли друг терен и ще изкупуваме и частни терени. При презастрояването не са останали общински терени за строителство. Само тази година строим 10 градини, имаме готовност за още 6", каза Фандъкова и добави, че ресурсите са насочени към строеж на ясли.

По отношение на "Топлофикация" Фандъкова отхвърли идеята да се приватизира дружеството, тъй като то е стратегическа фирма. "Трябва да се намери инвеститор, който да инвестира в нови производства. Има пълен политически консенсус за подготовка за външен мениджмънт, който ще подобри управлението и ще вложи инвестиции в размер на 500 млн. лв. в нови мощности. За да гарантираме пълна прозрачност, работим с ЕБВР", посочи Фандъкова.