Кремъл нападна ООН - наблюдатели пишели „одиозни“ доклади за Крим, без нито един факт

Организацията на обединените нации (ООН) е публикувала „одиозен“ и „измислен“ доклад за Крим, който не съдържа „нито един факт“ за ситуацията на полуострова. ООН „пренебрегва“ сътрудничеството с Кремъл по ключови въпроси, отнасящи се до населението там, отхвърля и „предложението за взаимодействие с руското външно министерство и поканата на делегацията на ООН в Крим с абсурдни аргументи и уклончиви формулировки“. Това твърдят редица руски медии - РИА Новости , Ren.tv , Царград , News Front , Regnum и ТАСС, без обаче да се позовават на конкретни източници. 

В същото време руски експерти, коментирайки доклада на ООН, дори заявяват, че организацията и западните страни "твърдят, че" трудно приемат демокрацията ", затова международните организации" отмъщават на Крим ", публикувайки документи със " съмнително и невярно съдържание".

Достъпен ли е окупирания полуостров за чужди наблюдатели или това е мръсна пропаганда на прокремълските медии?

След завземането на Крим Русия затвори достъпа до полуострова за всички международни наблюдатели. Общото събрание на ООН многократно призовава Кремъл да осигури свободен достъп до временно окупираната украинска територия. В този контекст твърденията, че наблюдатели от мисията на ООН "не искат" да отиде на територията на окупирания Крим и да се запознаят на място с проблемите на хората там, са напълно измислени.

Свидетелство за фабрикуваните манипулации от пропутинските медии е нов доклад на генералният секретар на ООН, в който изрично се подчертава, че Русия отказва да отиде на заседанието на ООН и да приеме мисията за наблюдение на правата на човека на незаконно окупирания от нея полуострова:

„ ... трябва да се намери взаимно приемлива формула за осигуряване на достъп на УВКПЧ (Службата на Върховния комисариат на ООН по правата на човека - бел. Ред.) Все още не успяваме в това ... Затова призовавам Руската федерация, както и Украйна, да създават необходимите усилия за осигуряване на безпрепятствен достъп до Крим за УВКПЧ, както и за прилагането на международни и регионални механизми за наблюдение на правата на човека “, се подчертава документът (параграф 46) . 

Доказателство за откровените лъжи на Кремъл са и многобройни доклади на Службата на Върховния комисариат на ООН по правата на човека е отбелязано, че Русия отказва да изпълнява законовите си задължения в областта по отношение на спазването на правата на човека в временно окупирания Крим и не се съгласява да осигури подходящ и безпрепятствен достъп до полуострова на всякакви международни мисии за наблюдение.

Международните партньори на Украйна многократно подчертават , че окупацията и милитаризацията на полуострова имат последици, които „излизат далеч извън границите на Украйна“ и представляват заплаха за целия свят.

В същото време отказът от отговорност за масови обиски, арести, отвличания и изтезания на кримчани е тактика, която Кремъл и официалните руски медии следват от началото на временната окупация на Крим. Украинските правозащитници от организацията „ КримСОС “ е регистрирала само в периода от 2014 до 2018 най -малко 144 случая на наказателно преследване на кримчани по политически причини, най-малко 66 души се намират в различни места за задържане; най -малко 15 души, отвлечени от силите за сигурност, все още не са открити; най -малко 20 души са били убити; поне 290 души са били изтезавани; най -малко 349 души са станали жертви на политически мотивирано административно преследване. Авторите на доклада са записали най -малко 372 случая на незаконни задържания, както и поне 340 политически мотивирани обиски, се казва в доклада на КримСОС.

Очевидно е, че Русия не би могъл да скрие тези компрометираща Кремъл престъпления, затова чрез своите медии се опитва да прехвърли проблемите с правата на гражданите на Крим от болната на здравата глава, тиражирайки пропагандни внушения и откровени лъжи по адрес на ООН.